VIDEO Hackerii care au golit conturile unor străini cu ajutorul unui virus informatic rămân în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe data de 16 iulie în Craiova au avut loc 86 de percheziţii domiciliare Foto:Arhiva
Pe data de 16 iulie în Craiova au avut loc 86 de percheziţii domiciliare Foto:Arhiva

Opt personae au fost reţinute pe data de 16 iulie de procurorii DIICOT-Craiova şi sunt acuzate că au montat aparatură de tip skimming pe ATM-uri din mai multe state ale UE. Magistraţii Tribunalului Dolj au prelungit arestul preventive şi arestul la domiciliu în cazul inculpaţilor.

86 de percheziţii domiciliare au avut loc pe data de 16 iulie în Craiova la memebrii grupului infracţional. În acelaşi timp au avut loc descinderi şi la cinci adrese din Paris. Au fost ridicat 80 de laptopuri, 50 de hard-diskuri, 150 de telefoane mobile, dispozitive de skimming, dar şi diverse dispozitive pentru confecţionarea aparaturii folosite la copierea datelor de pe cardurile de credit.

Procurorii DIICOT-Craiova au stabilit că inculpaţii acţionau  în mai multe state din Europa: Franţa, Belgia, Marea Britanie, Austria şi Germania. Mergeau la centrele de transfer de bani din aceste ţări, cu un stick de memorie pe care aveau un virus. Sub pretextul că aveau nevoie să printeze unele documente, convingeau personalul centrelor să le permită accesul la un calculator. Copiau virusul şi reuşeau să controleze de la distanţă reţeaua de calculatoare. „Au instalat fraudulos un program informatic (malware) în sistemul informatic folosit şi pentru servicii copy-shop de un agent/subagent de transferuri monetare, aflat de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei ( Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia), sistem informatic pe care au ajuns astfel să-l controleze de la distanţă. Prin intermediul altui sistem informatic, mai exact telefon mobi au fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România“, a spus Adrian Glugă, procurer şef  în cadrul DIICOT-Craiova.   

VIDEO

60 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT-Craiova

Mihai Biban, Angel Albu, Dragoş Brătănescu, Alexandru Şarpe, Mihail Beică şi Daniel Niculescu, au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe data de 16 iulie. Judecătorii au decis ca doar Dragoş Brătănescu să fie arestat preventive, iar restul inculpaţilor au fost arestaţi la domiciliu. 

Anchetatorii au cerut pe data de 29 iulie arestarea altor doi suspecţi din acest dosar - Alin Budoi şi Petrişor Costache, zis „Bavarezu“. Tribunalul Dolj a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Anchetatorii au cerut instanţei prelungirea mandatelor de arestare  pe numele lui Brătănescu cu 30 de zile, iar pe cele emise pe numele lui Budoi şi Costache, cu 18 zile. Judecătorii Tribunalului Dolj au prelungit şi arestul la domiciliu în cazul lui Albu, Biban, Şarpe, Niculescu şi Beică. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite