RECORD/Cea mai mare despăgubire cerută în România într-un proces penal: 9 milioane de euro
0Un craiovean cere daune morale de la şapte persoane pe care le acuză ca i-au ocupat abuziv un teren. Suma cerută, de nouă milioane de euro, este cea mai mare despăgubire solicitată în România într-un proces penal. Bărbatul le-a cerut judecătorilor să îi citeze ca părţi în proces pe preşedinţii Parlamentului European, al Curţii Europene a Drepturilor Omului şi al Comisiei Europene.
Magistraţii nu au judecat încă fondul procesului, pe motiv că oficialii UE nu pot fi atraşi în proces în nicio calitate. Pe civil, penal sau contencios-administrativ, Evdalian Claudiu Simoiu (60 ani) are pe rol, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie peste 250 de dosare, peste 120 dosare la Curtea de Apel Craiova, peste 50 la Tribunalul Dolj şi alte câteva zeci la diverse instanţe din ţară, unde a reuşit să strămute numeroase procese. Unul dintre dosare se află pe rolul Judecătoriei Sibiu.
Procesul dintre Simoiu şi şapte persoane pe care le acuză că i-au ocupat în mod abuziv un teren în comuna Daneţi, judeţul Dolj, durează din toamna anului 2004, iar după o serie de rejudecări şi strămutări a ajuns pe rol la Judecătoria Sibiu. În cei aproape şase ani câţi au trecut de când craioveanul a făcut plângerea penală pentru tulburare de posesie, magistraţii nu au judecat încă fondul procesului, pentru că nu s-au lămurit asupra cererii craioveanului. În loc să demonstreze în ce fel i-au uzurpat proprietatea cei şapte inculpaţi, Claudiu Simoiu obişnuieşte să facă plângeri împotriva tuturor judecătorilor prin mâna cărora a trecut procesul cu pricina, acuzându-i că sunt „mafioţi“, susţin magistraţii.
Acasă, la tribunal
„Daunele morale de 9 milioane de euro solicitate de partea vătămată sunt aberante. Este cea mai mare sumă cerută ca despăgubire de care am auzit vreodată într-un proces penal, depăşind cu foarte mult daunele solicitate, de exemplu, în cazuri de omor. În orice caz, fiecare este liber să ceară. Instanţa de judecată stabileşte însă exclusiv dacă merită ceva şi cât anume trebuie să primească”, a declarat avocatul sibian al uneia dintre părţile pârâte, Mădălina Scutelnicu. Simoiu este cunoscut de majoritatea magistraţilor şi avocaţilor craioveni, prin prisma proceselor pe care le are pe rolul instanţelor. „Sunt zile în care există complete de judecată special pentru Simoiu, care judecă doar procesele lui”, ne-a declarat magistratul Aurel Ilie de la Curtea de Apel Craiova.
Izgonit din spital
Claudiu Simoiu spune că nu este un procesoman, iar procesele intentate de el au motivaţii bine întemeiate care-i depăşesc interesele personale. „Nu sunt un procesoman. Nu-mi doresc decât să fie înlăturaţi cei care fac nedreptăţi“, susţine Simoiu. Deşi este văzut ca cel mai mare procesoman, craioveanul trăieşte o adevărată dramă: este bolnav de cancer. Fost ofiţer în Armata Română şi pensionat pe caz de boală, Simoiu acuză mai mulţi medici de la Spitalul judeţean de Urgenţă Craiova de neprofesionalism şi luare de mită. El susţine cu documente că este suferind de cancer şi diabet tip II. Claudiu Simoiu susţine că i s-a extins cancerul în organism din cauza medicilor.
Află întreaga poveste a lui Simoiu zilele următoare în Adevărul de Seară Craiova.