FOTO/VIDEO Craiova: Let’s do it Romania, fără saci, mănuşi şi apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorii celui mai mare proiect de ecologizare din România se tem că vor rata în Dolj startul de sâmbătă. Cu patru zile înainte de acţiune, organizatorii se plâng că nu au sufi cienţi saci şi perechi de mănuşi pentru a-i echipa pe cei 7.000 de voluntari.

În camera 79 din Palatul Administrativ, unde îşi au sediul organizatorii doljeni ai proiectului, e linişte deplină. În timp ce două domnişoare lucrează de zor la calculator, coordonatorul proiectului, Cătălin Zamfir, îşi caută laptopul, pentru a pune la punct detaliile unei întâlniri importante. „Trebuie să particip la o şedinţă cu primarii, însă am timp să stau de vorbă şi cu dumneavoastră. Vă invit în sală“, ne întâmpină Cătălin.

Mai au nevoie de 25.000 de saci

Tânărul este stresat pentru că mai sunt doar patru zile până la marea acţiune de strângerede deşeuri şi încă nu are tot echipamentul necesar. Parcă îi e şi ciudă. A izbutit să strângă aproape 7.000 de voluntari din tot judeţul, însă nu are cu ce îi echipeze. „În acest moment avem peste 3.900 de voluntari. Acestora li se adaugă cei peste 3.000 de elevi care vor participe la acţiune cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj“, ne explică coordonatorul proiectului pe judeţul Dolj. Dacă iniţial se temeau că nu vor avea suficienţi voluntari, acum se gândesc de unde să facă rost de saci şi mănuşi pentru toţi.

„În acest moment avem 10.000 de saci şi vreo 3.000 de perechi de mănuşi, în condiţiile în care fiecare voluntar va umple câte trei
sau cinci saci. În concluzie mai avem nevoie de cel puţin 25.000 de saci şi vreo 4.000 de perechi de mănuşi“
, explică tânărul.

Speranţa sa sunt sponsorizările, care se lasă însă aşteptate.„Să nu vă mai spun că avem nevoie şi de sticle cu apă şi sandvişuri pentru voluntari. Nu poţi să le dai decât o diplomă de participare“, susţine Cătălin. După ce ne explică detaliile probemei, îşi continuă activitate prezidând şedinţa cu reprezentanţii primăriilor din Dolj.

Sacii au fost aduşi în sala de şedinţe

image

O jumătate de oră mai târziu, funcţionarii, bine instruiţi, sunt invitaţi să ia în primire câte 50 de saci. „Ar trebui să le dăm câte 300 de saci, dar de unde atâţia? Le dăm deocamdată 50 de fiecare, că doar atât avem. Ar putea şi primăriile să facă un mic efort. 200 de saci costă 110 lei“, mai spune Cătălin.

image

„Dacă ştiam că primim doar 50 de saci şi 30 de perechi de mănuşi, nu mai băteam drumul până la Craiova. Motorina m-a costat 50 de lei, cât dădeam pe saci“, spune reprezentantul unei primării din judeţ.

Reprezentaţii primăriilor s-au înghesuit să ia în primire sacii

image

Acţiunea de curăţenie din 25 septembrie se va desfăşura doar în arealele naturale, respectiv zonele din afara localităţilor extravilane. Acest lucru este valabil inclusiv pentru oraşul Craiova. Organizatorii acestui proiect nu îşi asumă organizarea curăţeniei cu voluntari în interiorul localităţilor, întrucât salubrizarea este asigurată de către administraţiile publice locale şi este un serviciu plătit, spun organizatorii.

image
CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite