FOTO Primii cartofi româneşti timpurii au plecat la export în Polonia. „Am vândut 8 tone cu 2 lei kilogramul şi sunt foarte mulţumit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primii cartofi româneşti timpuri au apărut
Primii cartofi româneşti timpuri au apărut

În localitatea Călăraşi din judeţul Dolj, peste 400 de fermieri cultivă în pământ cartofi albi timpurii, iar marfa merge la export în Polonia. Tuberculii au fost ţinuţi în solarii, iar producătorii susţin că nu au folosit chimicale care să le forţeze creşterea.

În localitatea Călăraşi din judeţul Dolj a început recoltarea cartofilor albi româneşti, iar prima recoltă a plecat deja la export în Polonia, pentru că străinii oferă un preţ mai bun. Zilnic zeci de TIR-uri sunt încărcate şi pleacă din zonă în străinătate cu doi lei kilogramul.

„Anul acesta la un hectar am avut o producţie de 18 tone, dar degeaba avem cantitate dacă nu avem şi preţ în România. Nu este normal ca noi să ducem cartofi la export, dar ce mai este normal în România. Noi în loc să promovăm produsele noastre ne axăm pe cele aduse din import şi le facem super reclamă. Eu am reuşit să vândă până acum 8 tone de cartofi cu 2 lei kilogramul şi sunt extrem de mulţumit. Până la urmă şi noi trebuie să scoatem profit, iar dacă doar aşa se poate ne conformăm“, a precizat Cristian Stancu, fermier.

Cartofii româneşti timpuri merg la export în Polonia

Cartofii româneşti merg la export în Polonia

Cartofii nu au amdion

Producătorii din comuna Călăraşi din Dolj laudă şi calitatea cartofilor şi susţin că nu au folosit absolut deloc chimicale care să le forţeze creşterea. „Cartofii noştri româneşti sunt mai buni ca cei aduşi din străinătate şi nu conţin amidon. Anul acesta avem producţie mare, dar nu reuşim să vindem în România, iar din această cauză am făcut contracte şi am dat marfa polonezilor. Cumpără de la noi cu 2 lei kilogarmul, iar ei vând mai departe dublu sau triplu, dar de cât să rămânem cu marfa nevîndută ne descurcăm cum putem. Ei vin aici în zonă, iar dacă facem un calcul noi nu avem nicio cheltuială în plus“, a precizat un fermier din localitatea Călăraşi.

Cartofii româneşti timpuri merg la export în Polonia

Fermierii susţin că în România nu îşi pot vinde marfa 

Specialiştii au precizat că un român mănâncă în medie 70 de kilograme de cartofi pe an şi suntem pe locul patru în Europa la consum. „Polonezii au contracte cu alte ţări şi ei scot mult mai târziu cartofii, cu o lună în urma noastră, la noi fiind timpurietate vin şi iau de la noi. Anul acesta suprafaţa de cartofi cultivată a crescut cu o sută de hectare faţă de anul trecut, de la 350 de hectare la 450 de hectare“, a spus Ion Tudor, inginer.  

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite