FOTO Muzeu internaţional unic în România dedicat lui Constantin Brâncuşi, fără operele marelui sculptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi” va fi inagurat pe data de 1 ianuarie 2016, la 140 de ani de la naşterea marelui sculptor la Craiova. Valoarea investiţiei se ridică la suma de 7 milioane de euro.

Muzeul unic în România dedicat lui Constantin Brâncuşi nu va adăposti operele sculptorului. Motivul: jumătate din bani provin din fonduri europene şi au fost alocaţi pentru un proiect turistic, aşa că destinaţia clădirii nu poate fi schimbată în una de cultură. Este posibil să nu avem niciodată operele lui Constantin Brâncuşi în acest cenru, pentru că este un centru turistic, iar alături există un muzeu. Cel mai bun loc pentru operele sculptorului este exact acolo unde sunt în acest moment, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului judeţean Dolj.

Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi” va fi o construcţie rectangulară, de 1.200 m.p. subteran, cu o prismă de sticlă la intrarea dinspre Muzeul de Artă. 

image

Intrarea în centrul internaţional „Constantin Brâncuşi “ va începe cu un amfiteatru, cu scări care coboară în încăperile de jos şi în care vor exista săli de expoziţie, săli interactive, două ateliere de discurs, un atelier, o sală de spectacol, un atelier de creaţie, dar şi o sală de expoziţie.

image

Clădirea va fi realizată din sticlă şi va avea o formă ovidă la suprafaţă, iar în interior o pasăre măiastră. Firmele care îl vor realiza – SAN GIORGIO APPALTI SRL (lider de asociere), din Italia, şi SC AXIA SRL - vor primi 6,3 milioane euro, din care CJ asigură 50% cofinanţare.

Normele Uniunii europene spun clar că, timp de cinci ani, destinaţia clădirii nu poate fi schimbată. Spaţiul va fi unul interactiv şi va găzdui expoziţii. Este păcat că se face la Craiova un muzeu unic dedicat marelui sculptor, dar operele lui nu vor putea fi văzute. Chiar nu înţeleg cum au putut să facă proiectul astfel“, a povestit un locuitor al oraşului. 

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite