Craiova: Noul prefect de Dolj: Legea a fost aplicată cu două măsuri în Prefectura Dolj!
0Noul prefect de Dolj, Nicolae Giugea, a arătat ieri cu degetul spre unul dintre funcţionarii de conducere ai Prefecturii Dolj, declarând că acesta a aplicat legea în funcţie de cine s-a aflat la şefia instituţiei.
Giugea a explicat faptul că procesul de retrocedare a pământurilor către foştii proprietari va continua în Dolj pentru că Guvernul „merge maxim pe retrocedări”, însă acest lucru se va face doar în limita legii şi respectându-se suprafeţele destinate cercetării la staţiuni. Potrivit prefectului, în Parlament există un proiect de modificare a legii 45, conform căruia staţiunea de cercetare de la Şimnic rămâne cu întreaga suprafaţă de teren. Prefectul a admis că motivul pentru care a fost schimbat în 2007 a fost refuzul său de a retroceda terenurile de la Şimnic şi a precizat că i se pare anormal ca, în timp ce staţiunile de cercetare sunt distruse, penitenciarele din România să rămână în proprietate cu suprafeţe mari de teren. „Nu au fost afectate terenurile deţinute de Ministerul Justiţiei la puşcării, sunt mari latifundiari acum. În schimb, toată lumea a zis să ia terenul de la Staţiunea Banu Mărăcine, acolo unde au luat şi câmpuri didactice, şi plantaţii, şi colecţii naţionale de soiuri. În schimb, laşi terenuri la puşcărie ca să ce? Să ia, domne’, şi de la staţiuni, nu spun că acestea sunt intangibile, dar să rămână ceea ce este pentru cercetare!“, a precizat Giugea.
Directorul Marinescu, în colimator
Înaltul funcţionar public a mai spus că în perioada următoare va clarifica situaţia în ceea ce priveşte modul în care a acţionat şeful juriştilor din instituţia pe care o conduce, Eugen Marinescu. „Mi se pare surprinzător ca decizii pe care le-am luat în ceea ce priveşte transferul de terenuri de la o localitate la alta, pe care le-am respins la un moment dat, să fie ulterior aprobate. Vreau să-l întreb când a avut dreptate: când am văzut împreună legea şi am stabilit că nu e în regulă să iei teren de la Vela să-l duci la Şimnic, când cel de la Şimnic e în instanţă pentru deficit de teren... După ce am plecat a fost corect şi legal, ca dovadă că toate au fost pierdute în instanţă. Imaginaţi-vă ce costuri au fost pentru Prefectura Dolj, când a trebuit să ne plimbăm pe la instanţele din ţară”,a spus prefectul, făcând referire la terenul de zece hectare primit de Victor Piţurcă la staţiunea de cercetare Şimnic. „Am un document...am stat într-o noapte şi m-am gândit... Am semnat acest document pe a doua pagină, nu şi pe prima şi am convingerea că prima pagină a fost schimbată”,a mărturisit prefectul ziariştilor, precizând faptul că este vorba despe un document prin care refuza preluarea unor terenuri. „Ulterior am aflat că au fost retrocedate pentru că eu aş fi fost de acord cu preluarea acestui teren”,a mai spus Giugea, care a precizat că „ nu vrea să audă de concedii medicale” în această perioadă în prefectură.
Prefectul a dezvăluit că în prezent documentele care au legătură cu aplicarea legilor fondului funciar, respectiv actele din dosare nu sunt arhivate în Prefectură astfel încât oricine poate lua câte un document din dosare sau chiar dosare întregi fără ca cineva să îşi dea seama de acest lucru.