Craiova: Dispare şcoala unde au învăţat Balaci şi Piţurcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Nr. 1 „Obedeanu“, din Craiova, şi-a pierdut personalitatea juridică şi va fi în subordinea Şcolii Nr. 12 „Decebal“. Printre absolvenţii acestei unităţi de învăţământ se numără Tudor Vladimirescu, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Nicolae Titulescu, Ilie Murgulescu, Ilie Balaci, Victor Piţurcă şi Gabi Boldici.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a anunţat în scris că Şcoala Nr. 1 „Obedeanu“ va fi structură a Şcolii Nr. 12 „Decebal“, decizia urmând a se pune în aplicare începând cu data de 1 septembrie 2010. Elevii şi profesorii îşi vor desfăşura orele tot la unitatea de învăţământ de pe strada Brestei, însă instituţia nu va mai avea personalitate juridică.

Din cauza numărului mic de elevi am decis acest lucru. La şcoala Obedeanu nu mai există fonduri pentru plata salariilor în funcţie de numărul de elevi. Am propus conducerii Şcolii Nr. 12 să preia numele Obedeanu şi a fost de acord. Pe elevi şi pe profesori nu îi va afecta acest lucru, urmând să-şi desfăşoare activitatea în aceeaşi locaţie“, a declarat inspectorul şcolar general, Diana Buşoi.



Replica directorului Ioan Nedelcu a venit prompt: „Nu ni s-a dat nicio explicaţie. Pur şi simplu am fost informaţi de hotărârea luată. Despre posibilitatea ăs nu avem fonduri necesare după 1 septembrie nu pot să comentez“.

Absolvenţii şcolii, olimpici la fizică şi chimie

Directorul Ionel Nedelcu a fost şi elev al şcolii în perioada 1969-1979. „M-am dus la această şcoală pentru că stăteam aproape. Nu ştiam pe vremea aceea ce rezonanţă are numele instituţiei. Erau condiţii mult mai grele atunci, însă am fost nevoit să învăţ. Pot să psun că am 28 de ani vechime în această şcoală: 20 de ani ca profesor şi opt ani ca elev“, povesteşte profesorul de limba română.

Maria Olariu profesează la „Obedeanu“ de 12 ani. Predă religia şi chiar dacă schimbările nu o afectează propriu-zis consideră ar trebui să se revină asupra deciziei. „Este nedrept în primul rând pentru copii. Avem elevi care acum învaţă la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ şi de la „Carol I“ şi participă la olimpiadă la fizică şi la chimie. Această şcoală nu trebuie să dispară după 235 de ani de existenţă“, a spus Maria Olariu.

Diana Buşoi a prezentat proiectul noii legi a învăţământului
image

Inspectorul Diana Buşoi îi linişteşte totuşi, pe elevi: „Vom încerca să păstrăm blazonul şcolii Obedeanu. Elevii vor învăţa tot acolo, însă totul depinde de numărul de copii pe care îi are şcoala. În urmă cu zece ani când domnul Nedelcu a devenit director erau 430 de elevi, iar acum sunt decât 200. Ionel Nedelcu trebuia să facă tot posibilul să nu se ajungă în acest stadiu.



Şcoala Nr. 1 „Obedeanu“ a luat fiinţă în urmă cu mai bine de 200 de ani. De-a lungul timpul în această instituţie au învăţat Tudor Vladimirescu, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Nicolae Titulescu, Ilie Murgulescu, dar şi patru miniştri ai învăţământului. Şi fotbaliştii au absolvit această şcoală istorică, renumiţi fiind Ilie Balaci, Victor Piţurcă şi Gabi Boldici.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite