VIDEO Plaja devine mai sigură. Salvamarii veghează apele, iar forţele MAI patrulează pe mal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamarii au intrat în alertă. FOTO Adrian Boioglu
Salvamarii au intrat în alertă. FOTO Adrian Boioglu

Începutul lunii iulie poate fi considerat începutul vârfului de sezon, aşa că odată cu mărirea numărului de turişti, apar şi problemele. În ultima săptămână pe litoral trei persoane şi-au pierdut viaţa înecate, iar numărul de urgenţă 112 primeşte zilnic sesizări de furturi în zona plajei. De la 1 iulie se poate spune că plaja devine mai sigură.

Salvamarii de pe litoral lucrează şi în acest an pe promisiuni. Salariile nu vor veni prea curând în ciuda insistenţelor Consiliului Judeţean Constanţa şi ale primarului Radu Mazăre. Banii erau până acum trimişi de Guvern. Anul acesta, reprezentanţii Ministerului Bugetului au promis, dar s-au razgândit, aşa că firmele de salvamari şi primăriile care au în zonă bucăţi de plajă s-au trezit fără fonduri. 

La Constanţa şi Mamaia, Radu Mazăre spune că are o soluţie. Edilul susţine că a discutat cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea şi acesta i-a promis că îi va trimite fondurile necesare serviciului de Salvamar. Cum banii nu au venit, Mazăre vrea să folosească banii din vistieria Primăriei pregătiţi pentru subvenţiile de căldură de la iarnă. Primarul este convins că după rectificarea bugetară fondurile vor fi repartizate. Până atunci, turiştii nu vor rămâne fără salvamari pe plaja din Mamaia şi pensionarii constanţei vor avea şi ei căldură subvenţionată la iarnă. 

Zeci de salvamari s-au prezentat deja la lucru. Ei şi-au luat locul pe foişoarele de pe plajă şi au pregătit caiacele, colacele şi bărcile de patrulare. Geamandurile nu par să-i sperie pe turiştii curajoşi, aşa că pe litoral au avut loc mai multe decese. 

"În staţiunea Mamaia avem un efectiv de 60-70 oameni, iar în Constanţa sunt 30-40 oameni. Unii dintre salvamari sunt încă elevi sau studenţi şi mai au examene, aşa că nu pot veni la lucru. Foişoarele sunt pregătite, la fel şi ambarcaţiunile de intervenţie. Se lucrează de dimineaţă de la ora 8.00 până la ora 20.00. Turiştii deocamdată sunt OK. Până mai ieri mai vedeam câte unul care se aventura până la pietre. De astăzi eu zic că o să fie totul în regulă", spune Victor Fedul, reprezentantul Salvamarilor din Mamaia. 

Salvatorii din nordul liroralului sunt ei înşişi un spectacol. Costumele de inspiraţie retro, mulate, cu dungi şi şepcuţele galbene par desprinse din revistele de modă. Spre sud, costumaţia este clasică - pantaloni scurţi şi tricou. Turiştii însă nu aşteaptă fotomodele, ci bărbaţi pregătiţi să-i salveze la nevoie. 

Patrule mixte împotriva micilor hoţi de pe plajă

De cum se încălzeşte pe litoral, poliţiştii constănţeni au o nouă categorie de rău-făcători. Hoţii de pe plajă. La început de săptămână, două fete au fost reţinute după ce au furat loţiunea de plajă şi alte câteva accesorii de pe un cearceaf. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă în zonă ar fi patrulat Jandarmii. 

Patrulele mixte şi-au intrat însă în rol pe tot litoralul şi poliţiştii sau jandarmii îi sperie pe micii hoţi. 

"Anul acesta pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice şi pentru siguranţa turiştilor vom acţiona împreună cu jandarmii şi cu poliţişti din cadrul Gărzii de Coastă pentru patrule mixte. Totodată avem în iulie şi august câte 33 poliţişti detaşaţi de la celelate Inspectorate de poliţie judeţene din ţară şi o serie de echipe operative în cazul în care avem nevoie de întăriri", spune inspectorul Bogdan Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa. 

Poliţişti mai mulţi vor fi şi pe drumurile către litoral. Vitezomanii nu vor scăpa de radarele în cascadă montate pe drumul din Constanţa către Vama Veche sau de patrulele de pe autostrada Soarelui. 

Turiştii sunt sfătuiţi să sune la numărul de urgenţă 112 atunci când văd persoane cu un comportament antisocial. Pe lângă patrule, pe litoral vor fi mai vizibile dubele cu forţelor speciale. Jandarmii sunt pregătiţi să sprijine şi autorităţile statului care fac controale pe linia combaterii fenomentului de muncă la negru de pe plajă sau problemele sesizate la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. 

Plaje mai sigure. Jandarmii si Salvamarii au inceput serviciul pe litoral


Vă mai recomandăm:

România, văzută prin ochii unui olandez îndrăgostit. Jurnalul de vacanţă al lui Peter Schagen şi al iubitei lui, românca Andreea Bercu, a cucerit Internetul

FOTO VIDEO Pregătiri pentru sambadromul de la Mamaia. Mazăre-împărat are car motorizat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite