VIDEO Eroii-martiri de altă etnie care şi-au dat viaţa pentru România la Revoluţia din '89. De Ziua Minorităţilor Naţionale, patria îi cinsteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroii-martiri ai Revoluţiei de altă etnie decât cea română au fost comemoraţi printr-un film-omagiu realizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. La 18 decembrie, România celebrează Ziua Minorităţilor Naţionale, din rândul cărora au existat întotdeauna multe victime, oameni care au ieşit să lupte pentru libertatea şi pentru apărarea ţării.

Numele şi figurile celor ucişi în zilele Revoluţiei din Decembrie 1989, germani, maghiari, ruşi lipoveni, sârbi, turci, tătari, căzuţi în acele zile, au fost redate într-un film-omagiu realizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice. 

Oficialii au vrut să lanseze filmul la 30 de ani de la cea mai sângeroasă zi a Revoluţiei (17 decembrie 1989, Timişoara), în ajunul Zilei Minorităţilor Naţionale, serbată în România la 18 decembrie.

„Minorităţile naţionale din România au avut o contribuţie importantă la câştigarea libertăţii acestei ţări, în 1989. Atunci când solicită drepturi egale şi o atitudine nediscriminatorie faţă de ei, trebuie avută în vedere şi jertfa de sânge adusă de aceste comunităţi pentru un ideal comun al tuturor cetăţenilor României.

Departamentul pentru Relaţii Interetnice comemorează ziua de 17 decembrie, cea mai sângeroasă zi a Revoluţiei pornite de la Timişoara, extinsă în toată ţara, cu un omagiu special adus eroilor comunităţilor minoritare – morţi şi răniţi – în diversele oraşe ale ţării.

Este o simfonie solemnă, care se vrea neterminată, un film in memoriam care înşiră nume ale unor eroi, lista fiind deschisă pentru adăugiri bazate eventual pe informaţiile ”din teren” ale celor care îl vor viziona. Nu este o listă completă, nu este o listă perfectă – unele nume, probabil, vor trebui corectate sau chiar traduse, noi am avut doar o timidă încercare în acest sens, nedorind să le ”falsificăm” involuntar.

Cu recunoştinţă în suflet pentru jertfa eroilor, vă invităm să-i comemorăm împreună, totodată să aduceţi orice aport de bună-credinţă pentru îmbunătăţirea şi corectarea informaţiilor noastre incluse în acest film-omagiu.

Gloria victis! Cinste eroilor!“ 

Departamentul pentru Relaţii Interetnice a ţinut să mulţumească următoarelor organizaţii şi instituţii pentru ajutorul acordat: Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989, Timişoara; Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România; Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989; Uniunea Democrată Maghiară din România; Uniunea Sârbilor din România; Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România. 

Pe aceeaşi temă: 

Istoria unei fotografii-simbol a Revoluţiei din ’89: „Copiii noştri vor fi liberi“

Moştenirea unui martir al Revoluţiei, mintea strălucită de care regimul voia să scape. Fiul său: „Nu merită nimeni să moară pentru o schimbare a României“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite