Vergil Chiţac, primarul Constanţei: „Din ordinul meu s-a oprit capturarea câinilor fără stăpân”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caini comunitari FOTO Primaria Constanta
Caini comunitari FOTO Primaria Constanta

Primarul municipiului Constanţa a anunţat că nu se mai capturează câini fără stăpân în oraş. De asemenea, edilul asigură că niciun animal nu va fi eutanasiat.

„Din ordinul meu s-a oprit capturarea câinilor fără stăpân din oraş. S-a intervenit în cazuri punctuale la cererea cetăţenilor. Înţeleg că sunt ONG-uri iubitoare de animale nemulţumite de modul în care actuala firmă capturează câinii motiv pentru care nu le voi mai prelungi contractul pentru anul următor”, scrie primarul Vergil Chiţac pe pagina sa de Facebook.

Edilul îi invită pe iubitori de animale, ONG-uri dedicate, cetăţeni ai Constanţei la o largă consultare cu tema "modul în care dorim să administrăm serviciul de gestionare a animalelor fără stăpân". Viceprimarul Ionuţ Rusu este cel care se va ocupa de acest lucru.

„Eu vă spun ce facem noi în momentul de faţă. Lucrăm la Regulament, la proiectul de modernizare al padocurilor, vom achiziţiona paie şi paleţi de pus pe jos pentru iarnă,...mâncare avem din belşug. Un singur lucru nu facem. Nu eutanasiem câini”, mai spune Chiţac.

Primăria Constanţa a transmis că de joi, 26 noiembrie, nu se mai capturează niciun câine. Adăpostul public este plin, iar echipele Serviciului Gestionare Animale Abandonate vor acţiona doar în situaţii de urgenţă.

În acelaşi timp, Primăria Municipiului Constanţa va lua măsuri pentru ca adăpostul public situat pe strada Vârful cu Dor nr.5 să fie extins şi modernizat. „În cel mai scurt timp se vor construi padocuri noi pentru a oferi condiţii decente de cazare animalelor, în conformitate cu normele sanitar-veterinare impuse de legislaţia specifică”, spun reprezentanţii primăriei.

Pentru a putea adopta un căţel, viitorii stăpâni vor avea parte de tot sprijinul angajaţilor serviciului de specialitate al municipalităţii care poate fi contactat la numărul de telefon 0733.045213.

Adopţia câinilor este gratuită, căţeii sunt încredinţaţi spre adopţie numai după ce au fost consultaţi de medicul veterinar, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare. Solicitările se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, însă preluarea lui este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării.

În această perioadă programul cu publicul rămâne închis iar adopţiile şi revendicările se realizează cu respectarea unor condiţii stricte.

Astfel, persoanele care văd pe site-ul Primăriei Municipiului Constanţa sau pe pagina de facebook a municipalităţii câinii pe care vor să-i adopte pot veni să-i ridice de la sediul din strada Vârful cu dor nr. 5. Adopţia se face cu respectarea unor condiţii stricte.

  • După ce au văzut animalul abandonat pe care îl doresc pe site-ul instituţiei pot trimite poza câinelui pe adresa de email: animale.abandonate@primaria-constanta.ro.
  • După ce primesc confirmare din partea angajaţilor Serviciului Gestionare Animale Abandonate că acel câine este disponibil pentru adopţie doritorii pot trimite prin email documentele justificative necesare pentru adopţie reprezentând: actul de deţinere a spaţiului din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor, cartea de identitate şi dovada deţinerii resurselor financiare necesare pentru îngrijirea animalului.
  • Angajaţii SGAA vor trimite tot prin email formularele necesare adopţiei pentru a fi completate, scanate (fotografiate) şi trimise pe acelaşi email.
  • Persoanele interesate vor fi chemate pentru a ridica animalul.


Abandonul câinilor revendicaţi ori adoptaţi constituie infracţiune şi este sancţionat conform Ordonanţei de urgenţă nr. 155 din 21 noiembrie 2001

Citeşte şi:

VIDEO Copil muşcat de câini, în plină zi, pe o stradă din Năvodari

Primarul Constanţei a transmis un mesaj în dimineaţa zilei în care se decide carantinarea oraşului VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite