Protestatarii din Constanţa cer demisia Guvernului. Sâmbătă se anunţă un nou protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca în fiecare seară, mai mulţi constănţeni s-au adunat în faţa Prefecturii Constanţa cerând demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu

Aproximativ 50 de persoane s-au adunat şi vineri seara la Constanţa pentru protest. Oamenii  strigă “PSD, ciuma roşie””, “Hoţii, hoţii””, “Demisia, demisia””. 

Ei au pancarte pe care scrie “ALDE şi PSD aceeaşi mizerie”, “Fără penali în demnităţi publice”.

Curtea Constituţională (CCR) a declarat inadmisibilă sesizarea trimisă de Avocatul Poporului pe Ordonanţa de Urgenţă numărul 13 (OUG nr. 13), care a rescris legislaţia penală în favoarea infractorilor. „Ordonanţa nr. 13 nu mai există“, a motivat preşedintele CCR Valer Dorneanu, cu trimitere la faptul că, între timp, Guvernul a abrogat OUG nr. 13 prin OUG nr. 14.  Practic, Curtea a refuzat să spună dacă textul ordonanţei de urgenţă este sau nu constituţional, deşi, în trecut, au fost cazuri când CCR s-a pronunţat pe acte normative abrogate până să ajungă pe masa CCR pentru controlul de constituţionalitate.

Valer Dorneanu a explicat că CCR s-a pronunţat  pe speţe abrogate numai în cazul în care a fost sesizată prin excepţie de neconstituţionalitate ridicată în timpul unui proces, nu cum s-a întâmplat în acest caz, când a fost sesizată de Avocatul Poporului. În plus, Dorneanu a mai spus că CCR s-a pronunţat pe acte abrogate numai atunci când respectivul act normativ a produs efecte înainte de a fi abrogat. „N-am găsit elemente care să fi fost deja aplicate, să fi produs efecte juridice. Dacă va exista aşa ceva, sigur vor exista remediile prevăzute de Constituţie şi de legea noastră de organizare“, a declarat Dorneanu.

Unii jurişti susţin că argumentele aduse de preşedintele CCR nu sunt decât pretexte pentru a nu intra pe fondul problemei – o modalitate de a nu influenţa disputa politică. Alţi jurişti susţin că decizia CCR de a nu se pronunţa vine în litera legii fundamentale, deci este perfect legală, în condiţiile în care sesizarea nu mai avea obiect.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite