Protest spontan al salariaților de la rafinăria Petromidia Năvodari. Ce solicită angajații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest spontan a avut loc în dimineața zilei de marți, 6 decembrie, la rafinăria Petromidia, din Năvodari, deținută de Rompetrol. Sute de angajați care au ieșit din schimbul de noapte s-au adunat pe platoul din fața sediului administrativ.

Sute de oameni au participat la protest Foto: Europa FM
Sute de oameni au participat la protest Foto: Europa FM

UPDATE Soluție pentru salariați

Departamentul de comunicare de a KMG International a transmis că s-a găsit o soluție la revendicările salariaților: „În cursul acestei dimineți, un grup de angajați de pe platforma Petromidia a refuzat să intre la lucru, solicitând majorarea salarială, în contextul desfășurării negocierilor colective care au avut loc între Societate și reprezentanții salariaților.

Având în vedere contextul economic actual și lipsa de predictibilitate a pieței produselor petroliere, Societatea a fost de acord cu plata unei prime nete, în această săptămână, care să acopere inflația pentru perioada decembrie 2022 – februarie 2023 și a propus reprezentanților salariaților reluarea negocierilor colective în luna februarie a anului următor. Această propunere a fost refuzată de reprezentanții salariaților.

Precizăm că nu a fost afectată activitatea de producție a rafinăriei Petromidia, nici livrările de produse petroliere către partenerii și clienții săi.

Pentru a evita afectarea producției petroliere și distribuția produselor finite într-un context geopolitic extrem de nefavorabil și de tensionat, în ciuda unui demers al salariaților care nu a respectat dispozițiile legale, Societatea a fost de acord, astăzi, să își asume majorarea salariilor în cuantumul solicitat de reprezentanții salariaților, începând cu 1 martie 2023.

Conducerea companiei, împreună cu reprezentanții Grupului KMG International (Rompetrol), poartă un dialog susținut cu reprezentanții sindicatelor de pe platforma Petromidia, pentru a găsi împreună o soluție viabilă ambelor părți și a păstra dialogul social în cadrul legal aplicabil.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din țară, cu importanță strategică la nivel național și regional. În primele 9 luni ale anului, unitatea din Năvodari a produs aproximativ 3 milioane de tone de carburanți, mare parte din cantitatea totală fiind direcționată pe piața internă, pentru a face față cererii crescute și pentru a preîntâmpina un deficit de produse petroliere în România“.

Știrea inițială:

Salariații sunt nemulțumiți că cei din conducere resping negocierea cu sindicatul, care a cerut majorarea drepturilor salariale. Angajații au protestat în fața sediului rafinăriei Rompetrol, după ce conducerea sindicatului i-a anunțat că administrația refuză continuarea negocierilor salariale.

„Le-am solicitat 1.500 de lei, dar nu au venit cu o propunere, au zis că dau niște prime acum, dar să negociem în luna februarie, dar oamenii nu acceptă așa ceva”, a spus Petre Tancau, liderul sindicatului Petrochimistul, potrivit Europa FM.

Lucrătorii sunt nemulțumiți de salariu

Lucrătorii sunt nemulțumiți de faptul că salariul mediu din unitate este de 3.000 de lei, care este prea mic față de prețurile actuale: „Ne tot amână, ați văzut ce prețuri sunt, inflație și oamenii își cer drepturile. Condițiile de muncă sunt grele pentru că e un mediu toxic, nu lucrăm într-o farmacie”.

După câteva ore de la declanșarea protestului, în fața salariaților a venit directorul general al Rompetrol-Rafinare, Felix Crudu, care i-a anunțat că s-a găsit o cale de negociere cu sindicatul: „Se vor întâlni până în luna februarie astfel încât salariile să crească de la 1 martie cu minim 1.000, ăsta este un acord pe care l-am obținut și pe care vi-l propun ca dezamorsare”.

Protestul nu a blocat activitatea rafinăriei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite