O ctitorie a Regelui Carol I va fi reabilitată cu bani europeni. Biserica a fost bombardată de turci în anul 1916

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf. Gheorghe din Mangalia                                        FOTO: Primăria Mangalia
Biserica Sf. Gheorghe din Mangalia                                        FOTO: Primăria Mangalia

Peste 11 milioane de lei vor fi alocaţi reabilitării bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe”, clădire ce se regăseşte pe lista monumentelor istorice.

Administraţia locală a oraşului Mangalia a semnat recent, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud – Est (Brăila), contractul cu finanţare europeană, în valoare de peste 11 milioane de lei, pentru reabilitarea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Lăcaşul de cult, cu o vechime de peste 100 de ani, inclus în lista Monumentelor Istorice din judeţul Constanţa, va fi complet refăcut, cu fonduri UE.

Conform documentaţiei tehnice, clădirea bisericii va fi reabilitată din punct de vedere arhitectural şi va fi dotată cu toate echipamentele necesare pentru buna desfăşurare a activităţii specifice. Vor fi refăcute faţadele, pictura murală exterioară şi interioară şi va fi consolidată structura de rezistenţă. De asemenea, alte intervenţii presupun sistematizarea curţii bisericii şi refacerea perimetrului clădirii, precum şi reabilitarea tuturor instalaţiilor şi a unui lumânărar. Toate cele patru faţade ale monumentului istoric sunt considerate reprezentative.

Biserica SF Gheorghe din Mangalia FOTO Arhiepiscopia Tomisului

          Biserica Sf. Gheorghe, bombardată de turci (1916) FOTO: Arhiepiscopia Tomisului

Ctitorită de Regele Carol I

În anul 1906, creştinii ortodocşi din Mangalia au format un comitet care să se ocupe de strângerea fondurilor pentru construirea bisericii „Sfântul Gheorghe”. După cinci ani au reuşit să achiziţioneze un teren de 650 de metri pătraţi, o catapeteasmă donată de o credincioasă şi 100.000 de cărămizi donate tot de o femeie.

În cadrul unei vizite făcute la Mangalia, Regele Carol I donează, în data de 28 mai 1914, suma de 25.000 de lei, bani cu care se va începe construirea bisericii. Regele devine astfel unul dintre primii ctitorii ai lăcaşului de cult.

În anul 1916, biserica era construită până la corniza superioară. În acelaşi an, construcţia a fost bombardată de pe mare de către turci. În timpul bombardamentului a murit şeful de şantier Bimitrie Marcu.

Construirea bisericii „Sfântul Gheorghe” din mangalia a fost definitivată abia în anul 1929, fiind sfinţită de către episcopul Gherontie Nicolau al Constanţei.

Pe aceeaşi temă:

Cine a fost sfântul numit „Homer al oratorilor“. A interzis luxul preoţilor, recomandând o viaţă modestă

Racla cu moaştele unui sfânt care ar fi trăit 360 de ani, adusă din Ucraina la Constanţa. Ar fi murit abia după ce l-a ţinut în braţe pe pruncul Iisus

Povestea lui Bretanion, primul episcop al Tomisului. Cum a reuşit să se opună împăratului care i-a adus pe aceste meleaguri pe arieni

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite