Hagi și Popescu, discuție cu Novak pentru stadionul Constanței. Actuala arenă „Gheorghe Hagi“ va fi demolată

0
0

Primăria Constanța a lansat licitația publică pentru atribuirea lucrărilor de demolare a actualului stadion „Gheorghe Hagi“. Gică Hagi și Gică Popescu sunt implicați în proiectul noului stadion al Constanței.

Chițac, Hagi, Novak și Gh. Popescu FOTO: Ministerul Sportului
Chițac, Hagi, Novak și Gh. Popescu FOTO: Ministerul Sportului

„În urmă cu puțin timp, am urcat pe platforma de achiziții publice caietul de sarcini pentru demolarea stadionului <Gheorghe Hagi>. Vă asigur de pe acum că lucrările vor proteja mediul și locuitorii din zonă și că vor urmări toate normele în vigoare. Estimez că vom finaliza demolarea stadionului la jumătatea anului viitor, urmând ca, din acel moment, să lăsăm constructorului loc să se desfășoare”, a transmis Vergil Chițac, primarul Constanței. 

Stadionul Farul va fi demolat FOTO: Arhiva Adevărul
Stadionul Farul va fi demolat FOTO: Arhiva Adevărul

După demolarea stadionului, terenul va fi predat Companiei Naționale de Investiții (CNI) care va construi o nouă arenă, cu numele „Gheorghe Hagi”, cu o capacitate de 18.000 de locuri. Viitorul stadion va include și un teren de antrenament pentru fotbal și atletism, cu tribună cu 1.000 de locuri. De asemenea, va beneficia de amenajări exterioare (promenadă, alei, drumuri și platforme), rețele de utilități, împrejmuire și zone de parcare pentru jucători şi oficiali.

Vechiul stadion, demolat prin Hotărâre de Guvern

Primarul Vergil Chițac, alături de Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu, au avut o întâlnire, în urmă cu două zile, cu ministrul Sportului, Eduard Novak. El este cel care trebuie să inițieze o Hotărâre de Guvern privind demolarea stadionului din Constanța.

Macheta viitorului stadion „Gheorghe Hagi” FOTO: CNI
Macheta viitorului stadion „Gheorghe Hagi” FOTO: CNI

„Sportul are viitor atunci când punem cu toții umărul la dezvoltarea lui. (...) Continuăm cu entuziasm pentru binele sportului românesc", a declarat Ministrul Sportului în urma întâlnirii.

Lucrările la noul stadion ar putea începe în toamna anului viitor. Costurile investiției sunt estimate la 500 de milioane de lei. 

Stadion construit de deținuți politic

Actualul stadion din Constanța, cunoscut de localnici drept „Stadionul Farul” a fost construit de deţinuţi politic cu mari sacrificii, însă literatura de specialitate nici măcar nu a amintit de acest lucru. 

Stadionul a fost conceput în vederea desfăşurării întrecerilor şi reprezentaţiilor sportive de masă. Dimensiunile au fost determinate de capacitatea sa, calculată la 25.000 spectatori. Această cifră a fost stabilită considerându-se un procent de 15% dintr-o populaţie de 120 – 130.000 locuitori, aproximativ populaţia Constanţei, la care s-au adăugat aproximativ 5.000 de spectatori care ar proveni în sezonul de creştere a populaţiei flotante din staţiunile satelitare Mamaia, Eforie, Vasile Roaită, Techirghiol.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri