FOTO Treceţi batalioane americane Carpaţii! Spectacol total al militarilor SUA între baza Mihail Kogălniceanu şi Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În caravana intitulată Marşul Cavaleriei, soldaţii americani au plecat de la Baza Mihail Kogălniceanu spre poligonul de la Cincu - Braşov, unde vor desfăşura un exerciţiu militar internaţional.

Miercuri şi joi sunt zile de paradă pentru armata americană pe teritoriul României. Dacă până acum tehnica de luptă folosită în aplicaţii NATO era dusă pe calea ferată, acum americanii au ales să facă spectacol. Circa 400 militari din Batalionul 2 al Regimentului 2 Cavalerie al US Army au plecat miercuri din baza de la Mihail Kogălniceanu - Constanţa către poligonul de la Cincu - Braşov. 

Aici va avea loc Aplicaţia Sarmis 15, între 15 mai şi 6 iunie, la care vor lua parte 1.500 de militari din SUA, România, Canada şi Marea Britanie. Exerciţiul multinaţional vizează instruirea prin simulare reală şi trageri de luptă. 

Marşul Cavaleriei nu a fost o operaţiune de război, ci una făcută după toate regulile marketing-ului transparent. Americanii au acceptat jurnalişti în fortăreaţa de la Kogălniceanu şi au oprit în mai toate marile oraşe de pe traseu: Hârşova, Slobozia, Ploieşti. Joi este rândul haltelor la Sinaia şi Braşov. Un hashtag „ #marsulcavaleriei“ pe reţelele sociale îi invita pe români să posteze fotografii de pe traseul către Braşov. 

„Avem 90 de vehicule. Vor fi patru grupuri, fiecare grup are 20-25 de vehicule. Prima va fi companie de suport, apoi grupul de comandă al convoiului şi apoi două companii de infanterie. Elicopterele vor fi poziţionate de-a lungul rutei noastre ca să demonstrăm cât de bine cooperăm cu suportul aerian şi o să avem şi sprijinul poliţiei militare americane şi române care ne va proteja şi se vor asigura că nu apar probleme pe parcurs. E o şansă bună de asemenea să avem români şi americani care lucrează împreună ca să asigure siguranţă pe şosele“, a declarat căpitanul american Kevin Sandlin de la US Rangers.

Militarii au scos armamentul de pe vehiculele blindate şi l-au depozitat în alte maşini, iar pe lingă soldaţi în vehiculele blindate erau îndesaţi rucsacuri cu obiectele personale şi uniformele folosite în poligon. Americanii spun că într-un astfel de vehicul blindat încap până la 11 persoane. Marşul Cavaleriei nu este unul care s-a desfăşurat în regim de aplicaţie militară, ci au fost programate opriri în marile oraşe, iar soldaţii au interacţionat cu localnicii. 

La ora 8.30, un căpitan a strigat numele tuturor militarilor şi le-a făcut instructajul de plecare: „Veţi vedea oameni care vor veni la voi. Nu uitaţi să îi primiţi deschişi, să le zâmbiţi şi să le răspundeţi la întrebări! Ne deplasăm în convoi, aşa că nu trebuie să depăşiţi viteza de 70 km/oră. În sate vom încetini până la 50 km/oră. Distanţele dintre vehicule sunt de 50 până la 100 metri, aşa că vom fi un convoi foarte mare. Nu vrem să ne ciocnim dacă cineva apasă brusc pe frână. Atunci când sunt incidente, mă anunţaţi imediat pe telefonul mobil sau pe staţia radio“.

Plecarea din baza Mihail Kogălniceanu a fost silenţioasă. Cel mai mare zgomot era făcut de o maşină a Poliţiei Militare Române, care avea girofarul şi sirena pornite. Toate vehiculele aveau deasupra un om care verifica de la înălţime traseul şi comunica şoferului eventualele probleme. În plus, americanii au ales ca la oglinzi să agaţe două mici steaguri: tricolorul românesc şi steagul american.

Primiţi cu aplauze în Bărăgan 

În drumul lor spre unitatea militară de la Cincu, soldaţii americani de la cadrul Batalionului 2 al Regimentului 2 «Cavalerie» al Armatei S.U.A, din Baza Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, au făcut prima oprire la Slobozia. Militarii Statelor Unite ale Americii au făcut o demonstraţie prin centrul oraşului. Ei au prezentat peste 80 de blindate cu care participă la misiunile militare. Zeci de oameni s-au oprit în loc să admire maşinile de luptă ale soldaţilor. Tinerii şi-au scos telefoanele mobile şi au surprins convoiul în toată splendoarea lui. „Ce tare este, uite că ne fac cu mâna! Hiiii!“, striga Corina Matei (17 ani), o adolescentă care a surprins câteva instantanee cu soldaţi americani. 

Oamenii au început să aplaude în momentul în care blindatele americane au mărşăluit pe bulevardul central Matei Basarab din Slobozia. „Uite, domnule, că au venit americanii, în sfârşit! Asta da, tehnică militară!“, era impresionat Ion Tomescu, pensionar din Slobozia. (Mădălin Sofronie, Slobozia)

Americanii au revenit la Ploieşti după 72 de ani

Militarii americani au revenit miercuri în Ploieşti, oraşul căruia la sfârşitul celui De-al Doilea Război Mondial îi spuneau „cimitirul bombardierelor“. La 1 august 1943, Aviaţia SUA înregistra un eşec răsunător în celebra Operaţiune Tidal Wave (Valul ucigaş), când au iniţiat bombardamentul rafinăriilor din Ploieşti. După 72 de ani, americanii au descins în forţă la mall-ul din Ploieşti, în jurul orei 15.30.

Au survolat oraşul cu elicoptere şi avioane, apoi au parcat în faţa centrului comercial, unde au prezentat echipamentele de luptă, au jucat un meci de fotbal cu militarii români din Ploieşti şi unul de baschet cu elevii Colegiului Militar din Breaza. Peste 1.000 de persoane, în special copii şi tineri, au dat năvală să se fotografieze cu soldaţii şi cu tehnica de luptă.

Militarii NATO vor fi şi joi în Prahova, la Sinaia, unde vor omagia memoria piloţilor americani căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. După ceremonie vor pleca spre Cincu-Braşov, unde se va desfăşura de vineri exerciţiul Sarmis 15. (Dana Mihai, Ploieşti)

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite