EXCLUSIV Filmul răpirii unui milionar în criptomonede din Mamaia. Ce s-a întâmplat cu răpitorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, un londonez a pus la cale o lovitură de trei milioane de euro: răpirea dintr-un cartier exclusivist din Mamaia a lui Costin Miu, un personaj misterios care a făcut avere din tranzacții cu monede digitale.

Milionarul a fost ținut captiv în fosta tabăra Năvodari. Sursa FOTO Adevarul
Milionarul a fost ținut captiv în fosta tabăra Năvodari. Sursa FOTO Adevarul

„Creierul” răpirii a trimis în România trei nigerieni, sub comanda unui traficant de droguri din Constanța, pentru a recupera o „pradă” provenită din fraude informatice. „Adevărul” are în exclusivitate amănunte din rechizitoriu

Numele lui Costin Miu nu se regăsește în niciun top al avuților din România. Este complet absent din viața publică și totuși averea pe care o deține a atras atenția unor mercenari,  tocmiți de peste graniță. În urmă cu exact un an, în mai 2022, Miu a fost ținta unei răpiri, din care a scăpat cu viață. „Adevărul“ are amănunte în exclusivitate din rechizitoriu.

Creierul răpirii este un londonez care a trimis în România trei nigerieni, sub comanda lui Alexandru Ioan Dorobanțu, traficant de droguri din Constanța.

Conform rechizitoriului procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, Dorobanțu a fost angajat printr-un vecin, A.P., ca să recupereze de la milionar o datorie de trei milioane de euro, suma uriașă pe care acesta o datora lui A.P. și unui prieten al acestuia din Londra.

„Inculpatul a arătat că, la începutul anului 2022, vecinul său A. P., pe care-l cunoștea de aproximativ opt ani, l-a rugat să găsească niște băieți pentru a-l ajuta să recupereze suma de trei milioane de euro ce li s-ar fi cuvenit lui A.P. și prietenului său, în urma realizării unei fraude informatice, solicitare la care inculpatul a răspuns că o să se intereseze“, se arată în rechizitoriu.

Practic, susține conducătorul operațiunii, la mijloc era vorba de o infracțiune informatică, unde prada ar fi trebuit împărțită în trei. Alexandru Dorobanțu a primit ajutoare din Londra: trei bărbați de culoare, despre care se bănuiește că ar fi nigerieni, au fost trimiși în Constanța să îl ajute.

Stațiune de fițe, maniere de mafiot

Inițial, avea să declare Dorobanțu în fața procurorilor, el a încercat să evite violența. În ziua de 4 mai 2022 l-a urmărit pe Miu în stațiunea Mamaia, l-a convins să tragă pe dreapta și a vrut să se urce lângă el în mașină să îi explice că are bani de dat unor băieți. Miu însă a reușit să plece, așa că a doua zi, la 5 mai 2022, răpitorii și-au pus planul în aplicare, în plină zi, la ora 10.30. Costin Miu a fost prins în parcarea blocului rezidențial Coral din Mamaia, în timp ce încerca să urce în mașina sa de lux. Primul a atacat Dorobanțu.

„A deschis portiera stânga-față și l-a lovit pe Miu cu cotul în zona capului, după care l-a scos din autoturism. În continuare, Miu a încercat să se apere, dar imediat au apărut o mașină și alte trei persoane în jurul său, care au început să îl agreseze. Persoana vătămată a început să se zbată și să țipe, iar în acest context și-a pierdut telefonul mobil și toate bunurile pe care le avea asupra sa. Agresorii au reușit în cele din urmă introducerea persoanei vătămate în autoturism“, notează procurorii.

Captiv pentru șase ore, milionarul a fost brutalizat

Costin Miu a fost așezat pe bancheta din spate, lângă două persoane pe care le-a perceput ca fiind de culoare și care, pentru că el s-a zbătut, l-au imobilizat prinzându-i mâinile la spate cu bandă adezivă aplicată în jurul încheieturilor. Cei doi s-au așezat peste Miu, în timp ce mașina era în mișcare, și i-au tras o cagulă pe cap.

„De asemenea, în acele momente, persoana vătămată a văzut și a simțit că este înțepată cu o seringă cu ac subțire în zona abdomenului, după care a resimțit o stare de moleșeală și furnicături în degete“, relatează anchetatorii.

Miu a fost dus apoi în fosta tabără Năvodari, unde ore în șir a fost ținut legat, cu cagulă, înțepat cu un cuțit, ca să își dezvăluie parolele la conturile în criptomenede, iar răpitorii să îi ia banii.

Întâmplarea l-a salvat

Milionarul a scăpat de tortură mulțumită vecinilor, arată anchetatorii. Aceștia au sunat la 112 în momentul în care au văzut răpirea. Mașina de lux a lui Miu fusese abandonată în parcarea blocului și târziu Dorobanțu și-a amintit că trebuie mutată. Și-a rugat un prieten, străin de operațiune, să facă asta și i-a dat și cheia. Numai că în momentul în care prietenul, cu identitate protejată în rechizitoriu, sub inițialele O.I., s-a dus la mașină, a căzut direct în brațele polițiștilor, care anchetau răpirea lui Miu. De acolo, l-a sunat disperat pe Dorobanțu, să îl salveze.

Promisiunea de sute de mii de euro

Nu este clar cum s-au decis paznicii nigerieni să-l lase pe Miu să scape. Dorobanțu nu a recunoscut că le-a dat această comandă și a declarat că nu știe ce s-a întâmplat cu ei, după ce planul a căzut, prin intervenția Poliției. Cert este că după apelul lui O.I, Dorobanțu s-a dus în tabăra Năvodari să-l ia pe Miu, care era legat și cu cagulă pe cap, sub paza nigerienilor.

A urmat o negociere: Miu a promis că va da o declarație la Poliția Mamaia astfel încât să îl exonereze pe O.I., mai mult de atât le-a promis răpitorilor și o răsplată de 300.000 de euro.

„În acel moment, persoana vătămată i-a spus că îl ajută atât timp cât și el îl va elibera contra unei sume de bani pe care se obligă să o plătească. Dorobanțu a fost de acord cu propunerea lui, i-a dat cagula jos și au purtat o discuție timp de aproximativ 20 minute, concluzia fiind că persoana vătămată va merge la poliție să dea o declarație care să-l ajute pe O.I. iar, ulterior, vor merge împreună la București, unde victima va remite suma de bani promisă, între 200.000 - 300.000 de euro. După finalizarea discuției, Dorobanțu a mers și a vorbit cu persoanele de culoare și le-a asigurat că el va rezolva toate problemele legate de persoana vătămată, însă ceilalți participanți s-au arătat îngrijorați de faptul că Miu le văzuse fețele”, au arătat procurorii.

Numai că, odată ajuns în sediul Poliției Mamaia, Costin Miu s-a răzgândit și a spus tot adevărul, iar Dorobanțu a fost arestat pe loc. Nigerienii au reușit să scape și sunt căutați în continuare de către autorități.

Alexandru Ionuț Dorobanțu a fost deja condamnat la 7 ani și 4 luni de detenție de Judecătoria Constanța, sentință pe care a contestat-o. Curtea de Apel Constanța va judeca procesul la 12 decembrie 2023.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite