Efectul Legii antilegionare la Constanţa: „Numele lui Petre Ţuţea, dat unei străzi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Ţuţea
Petre Ţuţea

Solicitarea adresată Primăriei Constanţa vine din partea organizaţiei M10 Constanţa, care arată că numele marelui filosof român ar putea fi dat chiar străzii de lângă biblioteca omonimă. La Timişoara, strada Petre Ţuţea va primi alt nume în urma deciziei municipalităţii de a aplica Legea antilegionară.

„Rămăseseră puţine valori naţionale care scăpaseră nedenigrate. Din păcate, periodic, se încearcă tragerea în mocirlă a ultimilor luminători ai culturii autohtone, inclusiv a lui Petre Ţuţea, cel care a fost supranumit un Socrate român“, consideră Mihai Petre, liderul M10 Constanţa.

În contextul promulgării legii care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru promotorii Mişcării Legionare, devine neclară menţionarea numelor unor personalităţi care au simpatizat cu legionarii - precum Petre Ţuţea, Mircea Eliade, Constantin Noica sau Emil Cioran. La Timişoara, o stradă numită după Petre Ţuţea va primi alt nume. Liderii M10 Constanţa propun altceva.

„Să trasăm împreună o linie de solidaritate culturală între Timişoara şi Constanţa şi, pentru început, să acordăm numele Petre Ţuţea unei străzi din municipiul nostru. Pentru a li se cimenta locul câştigat în cartea de istorie a culturii româneşti, autorităţile administraţiei locale au obligaţia să ancoreze în conştiinţa publică numele personalităţilor cărora le datorăm o mare parte a culturii de astăzi.

Lipsa de consistenţă, de miez a vieţii culturale naţionale a anului 2015, dar mai ales perspectiva deloc optimistă a ridicării unei viitoare generaţii de excepţie, ar trebuie să ne determine, pe toţi, să privim cu mai multă atenţie şi respect spre trecutul deloc îndepărtat, punctat de stele precum Mircea Eliade, Constantin Noica, Petre Ţuţea sau Emil Cioran“, cere Mihai Petre, coordonatorul M10.

Propunerea a fost înaintată primarului interimar Decebal Făgădău pentru a fi discutată în prima şedinţă de Consiliu Local Municipal. La Constanţa, Biblioteca documentară Petre Ţuţea, ce a fost înfiinţată de Bucur Braşoveanu, un veteran al Mişcării Legionare, funcţionează pe strada Eroilor nr. 25, în spatele fostei cofetării Trandafirul. „Biblioteca Petre Ţuţea Constanţa este un loc încărcat de istorie şi evenimente deosebite, locul in care cultura, arta şi credinta renasc“, arată susţinătorii locaşului.

Vă mai recomandăm

Ce controverse aduce „legea antilegionară“. Petre Ţuţea, părintele Iustin Pârvu şi Radu Gyr, în pericol să dispară din memoria naţională

VIDEO Legea antilegionară. Cui prodest obscurantismul dâmboviţean

Ţuţea, Gyr şi Steinhardt, trei mari scriitori români care au făcut închisoare. Jertfa de sine şi literatura închisorilor

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite