De câte ori și-a schimbat numele ÎPS Teodosie. S-a născut în familia Porcu din județul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎPS Teodosie s-a născut în 12 decembrie 1955 în județul Suceava. La naștere, părinții săi i-au pus numele de Macedon, nume de care arhiepiscopul s-a lepădat mai târziu.

IPS Teodosie - foto Călin Gavrilaș
IPS Teodosie - foto Călin Gavrilaș

„Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, a văzut lumina zilei la 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, fiind ultimul din cei 17 copii ai familiei de agricultori harnici și buni creștini Procopie și Elisabeta Petrescu, la botez dându-i-se numele de Macedon. A urmat Școala generală din comuna natală Dorna-Arini”, se arată în descrierea biografică postată de Arhiepiscopia Tomisului. 

Doar că, în realitate, părinții ierarhului nu se numeau Petrescu, ci Porcu, fapt consemnat chiar în Monitorul Oficial al României odată cu anunțul privind schimbarea numelui din Macedon în Teodosie. 

sursa: M.O.
sursa: M.O.

Așadar, Macedon Porcu, IPS Teodosie Petrescu de azi, și-a schimbat mai întâi numele de familie din Porcu în Petrescu, apoi, după stabilirea sa la Constanța a survenit și schimbarea numelui de Macedon în cel de Teodosie, nume pe care l-a primit și la tunderea sa în monahism (călugărie), la 6 decembrie 1990. 

Botezat și de Securitate cu numele Mache

Pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chemat la sediul Miliţiei, unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache“. În apărarea sa, ÎPS Teodosie spune că „am fost obligat să semnez acel angajament“.

În arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) se află dosarul de reţea al lui ÎPS Teodosie, cu numele conspirativ „Mache“. Pe cinci file găsim două rapoarte ale Securităţii de recrutare şi un angajament semnat de Macedon Petrescu, numele laic al lui ÎPS Teodosie, actualul Arhiepiscop al Tomisului. 

Angajamentul a fost scris pe data de 29 septembrie 1987, pe o foaie ruptă dintr-un caiet de matematică. Iată conţinutul lui: „Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Pricopie şi al Elisabetei, născut la 12 decembrie 1955 în localitatea Vatra-Dornei, judeţul Suceava, mă angajez să nu divulg faţă de nimeni faptul că am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea în problemele de interes major ale statului nostru“.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite