Criză de brazi româneşti în pieţele din Constanţa. Cât costă pomii de Crăciun aduşi din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofertă bogată de brazi olandezi
Ofertă bogată de brazi olandezi

Constănţenii au luat deja pieţele la picior, sperând că vor găsi un brad frumos, cu un preţ accesibil. Sunt brazi pe alese, dar nu din pădurile noastre, ci din pepinierele străinilor. La Constanţa, brazii româneşti au fost scoşi la vânzare doar în piaţa Tomis III.

„Avem deocamdată foarte puţini cumpărători. Preţurile variază între 25 şi 80 de lei, dar mai negociem“, spune un comerciant din Vrancea, care vinde în fiecare an brazi la Constanţa. În aceeaşi piaţă, brazii care au aproximativ 2 metri înălţime se vând cu 150 de lei.

Sunt cumpărători care caută neapărat brazi româneşti. „Am luat un brad românesc pe care am dat 70 de lei. Nu-mi plac cei aduşi din străinătate, pentru că nu miros a cetină şi parcă nu simţi în casă atmosfera de sărbătoare“, spune Florin (35 de ani), din Constanţa.

Brazii olandezi, la modă

În Piaţa Griviţei, cea mai frecventată din Constanţa, brazii costă între 50 şi 200 de lei, însă toţi sunt aduşi din Olanda. Comercianţii se plâng că vânzările merg prost. „Mai negociem, mai facem şi reduceri de 10 – 15%, ca să atragem clienţii. Anul acesta vindem brazi de Olanda, fiindcă ai noştri sunt foarte puţini pe piaţă şi, în plus, sunt mai urâţi, par sărăcăcioşi. Lumea vrea să cumpere un pom de Crăciun bogat, frumos “, spune Gabriel Bleotea, care vinde brazi de 15 ani în Piaţa Griviţei. 



O ofertă bogată de pomi de Crăciun găsiţi pe varianta Constanţei, lângă noul mall. Preţurile variază între 50 şi 250 de lei. Acolo este variată şi oferta de brazi în ghiveci, iar preţul porneşte de la 100 de lei. Molizii în ghiveci costă 150 de lei, iar brazii argintii – 200 de lei. „Vânzările au început destul de bine. În alţi ani aduceam brazi pe 12 decembrie şi mai treceau câteva zile până începea lumea să cumpere. Acum vindem deja între 10 şi 30 de brazi pe zi. Cei mai căutaţi sunt cei bogaţi, mari, care costă până în 200 de lei“, spune Silviu Stanciu, proprietarul magazinului.

Oferta a fost extinsă, iar astăzi găsiţi brazi şi în parcările hipermarketurilor şi în magazinele de bricolaj. În parcarea Real, brazii costă între 100 şi 150 de lei, iar în hipermarket găsiţi brazi în ghiveci, cu 50 de lei. La Brico Store, pomii în ghiveci costă între 50 şi 80 de lei.

Comercianţii, precauţi

Oferta este însă mai săracă în comparaţie cu anii anteriori, pentru că mulţi comercianţi au preferat că se aprovizioneze cu mai puţin brazi, de teamă să nu rămână cu ei în stoc. „Anul trecut i-am terminat până în Ajunul Crăciunului. Oamenii încă mai veneau să cumpere, dar nu mai aveam. Oricum, prefer să fie aşa decât să rămân cu ei nevânduţi“, spune Silviu Stanciu.

Unii cumpără din timp brazii, de teamă ca preţul să nu crească în preajma Sărbătorilor. Pensionarii însă trec în fiecare zi prin pieţe, sperând că vor găsi un preţ cât mai mic. „Îl cumpăr cu 2 – 3 zile înainte de Crăciun, pentru nepoţi. Atunci găseşti brazi şi cu 20 – 30 de lei“, spune Viorica Onofrei (72 de ani), din Constanţa.
Brazii artificiali reprezintă alternativa pentru ecologişti sau pentru cei care vor să nu caute în fiecare an pom de Crăciun. În hipermarketuri sunt oferte pentru toate buzunarele – preţurile variază între 40 şi 250 de lei.

Oferta de brazi din pieţele constănţene
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite