Constanta: Răzvan Radu, hotelierul de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul constănţean care deţine apartamente clasificate de Ministerul Turismului, pe care le oferă spre închiriere. Răzvan Radu lucra în mass-media de câţiva ani când, exasperat de solicitările prieteneşti de cazare venite de la cunoscuţii din ţară, s-a decis să investească într-un imobil.

„Constănţenii ştiu cum este. Zece luni pe an nu te sună nimeni din ţară, iar în două luni de vară, toţi îşi aduc aminte de tine, «prietenul lor». Am avut inspiraţia să pornesc la drum înainte de 2000, când preţurile apartamentelor erau normale. Nu ca actualele preţuri de Hollywood“, spune Răzvan.

Maniere de gazdă

Prima achiziţie a fost un apartament modest, de două camere, cumpărat cu 8.000 de euro. „Se află şi acum în portofoliu, i-am adus permanent îmbunătăţiri“, spune el.
Actualmente, Răzvan Radu deţine patru apartamente de două camere, clasificate la 2 şi 3 stele, situate aproape de Mamaia (în Tomis Nord) şi de plaja Modern (în Peninsulă). Cazarea porneşte de la 150 de lei/zi pe apartament până la 300 de lei/zi în vârf de sezon, cu toate taxele incluse. Pentru că ţine la etichetă, gazda îşi aşteaptă turiştii la sosirea în oraş, iar la plecare îi conduce înapoi.

Drumul legal şi anevoios

„Am vrut să demonstrez că se poate şi altfel, nu doar să ne lamentăm că nu avem în Constanţa turism şi în extrasezon, că nu putem face nimic. Prin multă muncă şi cu mult suflet se poate să ai succes şi în turism. Un client mulţumit îţi va trimite cel puţin un alt client“, explică Răzvan ambiţia de a deschide un drum legal şi anevoios. Din acest an, el s-a calificat şi ca manager de hotel, din respect pentru clienţi.

Singur pe piaţă

Invocarea concurenţei îi trezeşte sentimente contradictorii. „Îmi vine să plâng, dar să şi râd. În primul rând, în Constanţa nu am o concurenţă legală, pentru că nu mai există alte apartamente în regim hotelier clasificate de Ministerul Turismului. Apoi îmi vine să plâng pentru că pe întreg litoralul există foarte mulţi «specialişti» ce lucrează la negru. Oferă spaţii de închiriat, de la loc în curte pentru campare până la vile întregi. Problema se pune că fiind lăsaţi în pace, ei nu vor dori niciodată să lucreze legal şi de aici pierdem cu toţii: statul - pentru că nu încasează impozite; clienţii - pentru că ei nu pot face deosebirea dintre o structură clasificată şi una ce lucrează la negru şi toată lumea ştie că un client nemulţumit nu se mai întoarce în veci în acel loc; restul unităţilor de cazare - pentru că au o concurenţă neloială şi nu pot face nimic în acest sens. Din păcate, statul  nu a reuşit sau nu vrea să oprească această practică“, spune Răzvan Radu.

Criza i-a priit

„Afacerile au mers de la an la an din ce în ce mai bine culminând cu această perioadă de criză, când paradoxal am avut cele mai mari încasări şi evident cei mai mulţi clienţi“, mărturiseşte Răzvan.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite