Câtă energie a produs Centrala Nucleară de la Cernavodă în ultimii 20 ani

0
0

Cantitatea de energie produsă de Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă în decursul ultimilor 20 ani a fost anunţată de SN Nuclearelectrica.

Astăzi, SN Nuclearelectrica SA sărbătoreşte 20 de ani de la înfiinţarea ca societate naţională, ca urmare a reorganizării fostei societăţi de stat RENEL, la data de 2 iulie 1998.

SNN deţine două sucursale: CNE Cernavodă - operatorul centralei nuclearoelectrice, FCN Piteşti - fabrică de combustibil nuclear, iar din anul 2014, deţine şi filiala Energonuclear - compania de proiect pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 - în anul 2007.

De la punerea în funcţiune a celor două unităţi, pe durata totală de operare, SNN a produs şi a livrat în sistemul energetic naţional o cantitate totală de energie de 168.649.752 MWh, dintre care Unitatea 1 a livrat 111.163.005 MWh în SEN, iar Unitatea 2 - 57.486.747 MWh.

De asemenea, până în prezent, la o producţie medie anuală de 10 TWh a ambelor unităţi, s-a evitat eliberarea în atmosferă a 150 milioane tone de CO2, comparaţia realizându-se prin raportare la tehnologii de producţie a energiei electrice cu emisii semnificative de CO2.

„În conformitate cu normele şi standardele aplicabile industriei nucleare la nivel internaţional, că rezultat al misiunilor de evaluare internaţionale independente, CNE Cernavodă este printre cele mai performante 5 centrale nucleare la nivel internaţional. Factorii care stau la bază acestor performanţe sunt investiţiile curente în securitate nucleară, programele exhaustive de mentenanţa pro-activă şi înaltă specializare a personalului, SNN având unii dintre cei mai buni experţi în industria nucleară la nivel global“, transmite SNN.

Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) a fost autorizata în anul 1994 de AECL (deţinătorul licenţei CANDU) şi Zircatec Precision Industries Inc. (Canada) că producător de combustibil nuclear de tip CANDU 6. De la momentul autorizării şi până în prezent FCN Piteşti a dezvoltat o serie de procedee tehnologice noi care au fost preluate şi de alţi producători de fascicule de combustibil CANDU.

De la înfiinţarea SNN, din anul 1998, FCN Piteşti a produs o cantitate de 169 800 fascicule de combustibil. Pe durată de viaţă a unui fascicul de combustibil în reactor, în medie un an de zile, acesta produce o energie de 1115 MWh. Aceeaşi energie se poate obţine arzând combustibili convenţionali astfel: 470.000 kg de combustibil convenţional cu o putere calorică de 7000 kcal/kg sau 573.971 kg huilă cu o putere calorică de 5.732 kcal/kg sau 405.172 Nm3 (metri cubi normali) de gaz natural cu o putere calorică de 8.120 kcal/Nm3.

În total, energia produsă prin utilizarea în reactor a 169.800 fascicule de combustibil este echivalentă cu arderea a 79806 kt (kilotonă) de combustibil convenţional cu o putere calorică de 7000 de kcal/kg sau 97460,28 kt de huilă cu o putere calorică de 5732 kcal/kg sau 68798,21 x 106 Nm3 de gaz natural cu o putere calorică de 8120 kcal/Nm3.

SNN este în prezent cel mai mare dezvoltator naţional de proiecte energetice: retehnologizarea Unităţii 1 care va conduce la încă 30 de ani de operare în condiţii de securitate nucleară a acesteia la un cost al investiţiei la jumătate din cel pentru un reactor nuclear nou, precum şi proiectul Unităţilor 3 şi 4 a cărui producţie dincolo de orizontul anilor 2025, pe fondul politicilor energetice europene de decarbonizare şi disponibilităţii viitoare a capacităţilor interne, este parte a soluţiei de asigurare a stabilităţii sistemului energetic naţional, securităţii în aprovizionare şi îndeplinirii ţintelor de mediu simultan.

SNN consideră că rezultatele, planificarea şi realizarea proiectelor viitoare, se datorează personalului companiei, profesionalismului, angajamentului acestuia pentru performanţă şi robusteţii tehnologiei utilizate.

„La 20 de ani de la înfiinţare, SNN este una dintre companiile româneşti cu rezultate remarcabile la nivel internaţional, fiind în prezent un reper de profesionalism şi nivel de securitate nucleară la nivel global. Sunt foarte mulţii factorii tehnici, de operare şi de management care conduc la obţinerea unui astfel de rezultat, iar eforturile zilnice direct proporţionale, dar la bază, indiferent de aria de specializare şi zonă evaluată, rămâne expertul. Specialiştii sunt resursa esenţială a SNN, şi când spun specialiştii mă gândesc simultan atât la partea tehnică, cât şi la domeniile suport, interdependenţă celor două fiind majoră, iar rezultatul ţinând de coerentă integrării acestor componente“, a declarat Cosmin Ghiţă, director general. 

Pe aceeaşi temă: 

Acţionarii Nuclearelectrica şi-au reales administratorii provizorii

Burse de la Centrala Nucleară pentru studenţii de la Politehnică

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite