Alegeri altădată. Cozi imense la scrutinul din 1937: „Ia lămureste-mă şi pe mine, domnule. Facem alegeri pentru ocnă sau pentru Parlament?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri în anul 1937
Alegeri în anul 1937

În noiembrie 1937 au avut loc ultimele alegeri ale României înainte ca Regele Carol al II-lea să dizolve Parlamentul şi să instaureze o dictatură regală.

În imaginile de arhivă se observă oameni care stăteau la cozi imense pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. Spre deosebire de acum, la acea vreme, în apropierea secţiilor de votare materialele electorale erau foarte numeroase. Pe un stâlp se distinge chipul lui Iuliu Maniu.  

Şi atunci, ca şi acum, partidele se acuzau unele pe altele de hoţie. Într-o caricatură, alegătorul se întreba: „Ia lamureste-mă şi pe mine, domnule. Facem alegeri pentru ocnă sau pentru Parlament?"

caricatura alegeri 1937

Rezultatele scrutinului din 20 decembrie 1937 au întregistrat următoarele scoruri electorale:PNL obţinea 35, 92% din voturi, PNŢ 20, 4%, Totul pentru Ţara 15.98%, Partidul Naţional-Creştin 9, 15%, Partidul Maghiar 4, 43%, PNL-Gheorghe Brătianu 3, 89%, Partidul Ţărănesc Radical 2, 25%. Celelalte formaţiuni înscrise în cursă au obţinut scoruri sub 2%.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite