USR a sesizat Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic de la Pata Rât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul USR Allen Coliban, a sesizat Direcţia Generală Mediu de la Comisia Europeană cu privire la dezastrul ecologic care se desfăşoară la Pata Rât, depozitul de deşeuri al Clujului. Lacul de levigat provenit de la gropa neconformă otrăveşte în continuare mediul şi pune în pericol sănătatea oamenilor care trăiesc în apropiere.

Senatorul Allen Coliban a transmis instituţiei europene stadiul actual al dezastrului de la Pata Rât care trenează de luni de zile. “E revoltător cum autorităţile se mulţumesc să caute vinovaţii şi cine să plătească costurile, nimeni nu se preocupă de problema de mediu. Au cumpărat o staţie de osmoză pe care nu au folosit-o pentru că nu au ştiut ce să facă cu materia inertă rezultată după tratarea levigatului. Este o situaţie în care toţi cei implicaţi se arată depăşiţi şi rău intenţionaţi – cum altfel să interpretăm nepăsarea cu care lasă un dezastru nerezolvat de atâta timp?”, declară Allen Coliban.

USR denunţă conflictul de pe plan local dintre reprezentanţii Guvernului şi Consiliul Judeţean care îşi pasează responsabilitatea în loc să ia măsuri şi care stă la baza dezastrului ecologic de la Pata Rât şi face apel la autorităţi să rezolve cu prioritate situaţia, se arată într-un comunicat al USR.

„Lacul cu otravă care afectează solul, apele şi sănătatea oamenilor care trăiesc pe groapă”

În iulie anul trecut, a avut loc o alunecare de teren în corpul depozitului care a dus la formarea lacului de levigat. În octombrie, groapa neconformă s-a aprins, iar stingerea incendiului a mărit lacul cu otravă care afectează solul, apele şi sănătatea oamenilor care trăiesc pe groapă. În noiembrie, autorităţile au construit un baraj pentru a opri levigatul, dar acesta s-a rupt, iar otrava ajunge în Someş - arată reprezentanţii USRL.

Situaţia se agravează pe zi ce trece şi nu există perspectiva unei îmbunătăţiri întrucât autorităţile locale duc o luptă politică şi permit ca dezastrul ecologic să treneze. Deşi groapa de gunoi avea termen de închidere anul 2009 şi face parte din depozitele neconforme care fac obiectul unei proceduri de infringement împotriva României, închiderea gropii este departe de a se realiza.

Reprezentanţii Comisiei pentru Mediu au făzut o vizită în teren la Pata Rât unde au constatat pericolele iminente pentru mediu şi pentru sănătatea populaţiei, iar preşedintele Comisiei, Allen Coliban, a solicitat ulterior primului ministru izolarea zonei şi trimiterea corpului de control. În luna martie, a fost trimită o a doua solicitare semnată de toţi membrii Comisiei către primul ministru pentru o reacţie faţă de situaţia de la Cluj. În final, DG Environment a fost sesizată şi se aşteaptă o reacţie de la Bruxelles.

„S-au lăsat 70.000 de metri cubi de levigat să curgă la vale”

„Săptămâna trecută - pe şest şi pe repede înainte - s-a săpat un canal de 3m lăţime şi 100m lungime şi s-a lăsat 70.000 mc de otravă să curgă la vale. Premeditat. Nivelul lacului de levigat - de 8.5 hectare acum o săptămână, a scăzut cu 80 cm. Au apărut noi crăpături pe asfaltul centurii, care în pozele de toamna trecută nu sunt”, a scris pe pagina sa de Facebook, activistul Istvan Szakats. 

Citeşte şi

Preşedintele CJ Cluj, despre şeful Gărzii de Mediu: „Ne-a amendat un slugoi politic“. Contre dure în imensul scandal al poluării de la Pata Rât

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite