Portret / Teodora Dascăl, voluntara de la Drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenta a reuşit, în aproape doi ani, să găsească stăpâni pentru 200 de câini abandonaţi din Arad şi Cluj. Acum, strânge fonduri pentru ajutorarea cailor capturaţi în zona Pădurii Letea

De mică i-a plăcut să fie înconjurată de animale. În voluntariat, s-a implicat în urmă cu aproape doi ani, după ce a vizitat adăpostul de câini din Arad. „Am mers acolo pentru că voiam să adopt un căţel pentru bunicii mei. Ce am văzut acolo însă m-a şocat. Animalele acelea suferă. Înainte de toate, suferă pentru că duc lipsă de dragoste, de un stăpân“, spune Teodora.

Din acel moment, Teodora s-a implicat activ în activităţile adăpostului. „De când am devenit voluntară, merg acasă din două în două săptămâni, să văd ce s-a mai întâmplat la adăpost, dacă au apărut câini noi sau dacă vreunul a fost adoptat“, explică tânăra. Pentru a uşura treaba celor de la adăpost, Teo a făcut un blog al căţeilor, cainiarad.blogspot.com. „Le fac poze câinilor, pe care le postez pe internet. Avem deja foarte mulţi prieteni pe Facebook, din toată lumea. Nu aş fi reuşit să intermediez, cum s-ar spune, atât de multe adopţii dacă nu ar fi existat Facebook-ul“, crede Teodora.

Câine din Arad, adoptat în Danemarca

Cu ajutorul internetului, Teodora a reuşit să găsească stăpâni din Cluj pentru căţei ai nimănui din Arad. Şi invers. „Este de mare ajutor faptul că postăm pe internet pozele câinilor care aşteaptă să-şi găsească un stăpân. Au fost cazuri când nişte clujeni iubitori de animale s-au îndrăgostit, pur şi simplu, de un căţel aflat la adăpostul din Arad. Au mers la Arad şi l-au adoptat“, spune Teodora. Studentă la Cluj, de multe ori a adăpostit la ea acasă animalele pe care le-a găsit pe stradă. Le-a îngrijit şi le-a găsit un cămin.

Cea mai surprinzătoare adopţie a avut loc în urmă cu vreo două săptămâni. Un brac german de 11 ani, surd, pe care stăpânul l-a abandonat la adăpost pentru că nu-l mai putea folosi la vânătoare, a fost adoptat de o familie tocmai din Danemarca. „Colaborăm cu o asociaţie de acolo. Danezii au văzut pozele postate pe Facebook, le-a părut tare rău pentru acest câine şi i-au găsit stăpân. Abia aştept să aflu cum a ajuns câinele în Danemarca“, spune studenta.

Strânge fonduri pentru caii din Pădurea Letea

La Cluj, Teodora are o mână de prieteni cu aceleaşi preocupări cu ale sale. Dintre aceştia, două tinere vor pleca în această seară înspre Urleasca, unde se găsesc acum caii sălbatici din Pădurea Letea. „Strângem bani pentru medicamente şi pentru lapte praf de care au nevoie mânjii. Aş fi plecat şi eu, dar sunt în febra examenelor. Mă implic cum pot“, mai spune Teodora.

Tânăra a fost acceptată la master la o universitate din Anglia, însă spune că până acolo mai e cale lungă. „Să mă văd mai întâi cu licenţa luată. Pe urmă, urmează o vară în care mă voi odihni şi voi continua cu voluntariatul“, încheie Teo.

Profil

Născută: 6 iunie 1988, Arad.
Studii: Studentă în ultimul an la Facultatea de Drept, UBB Cluj.
Familie: Este singură la părinţi.

Ce-i place
Are la Cluj un căţel şi doi porcuşori de Guineea, iar la părinţi, încă doi câini şi două pisici. Îi plac filmele şi cărţile, scriitorii preferaţi fiind Dostoievski şi Preda, pentru că scriitura lor o atinge într-un punct sensibil. Fire sportivă, practică baschetul şi echitaţia.

Ce nu-i place
Urăşte să dea examene şi nu suportă pseudointelectualii, care mereu au grijă să-şi exprime părerile, fără însă a le şi argumenta. „Lumea mă priveşte ciudat, pentru că ajut animalele. Asta este, din păcare, mentalitatea românului. Care nu poate fi schimbată“, conchide Teo.

Întrebări şi răspunsuri
-Se spune că cel mai bun prieten al omului este câinele. De ce?
T.D.: Prin felul lor de a fi, câinii au darul de a-şi calma şi apăra stăpânii. Şi nu cer nimic în schimb. Poate, doar puţină dragoste.

-Avocatură sau voluntariat?
T.D.: Din păcate, din voluntariat nu se poate trăi. Aşa că avocatură până prind cheag. Oricum, îmi doresc să fac şi alte lucruri în viaţă. Vreau, de exemplu, să dau admitere şi la teatru. Dar toate la timpul lor.




Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite