Medicina românească va lua lecţii de la cea iordaniană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul medical din România va beneficia de sprijinul şi experienţa în domeniu a iordanienilor, au anunţat astăzi, la Cluj, ministrul iordanian al Sănătăţii, Wajih Oais, omologul său român, Cseke Attila şi dr. Raed Arafat, sub-secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.  Oficialii celor două ţări şi-au propus să dezvolte colaborarea în domeniul cercetării şi al practicii medicale.

Potrivit oficialilor români, medicina din ţara noastră are de învăţat de la cea iordanină pe partea de oncologie şi medicină de urgenţă. În schimb, România continuă să aibă o contribuţie decisivă la şcolarizarea medicilor din ţara arabă. Statisticile arată că 3.500 de absolvenţi iordanieni de şcoală românească profesează în spitalele din Iordania. „Iordania are un sistem oncologic foarte bine pus la punct, deoarece colaborează cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu. Ne pot ajuta pe partea de pregătire a asistenţilor medicali şi a personalului din medicina de urgenţă. Acolo am văzut cel mai bine pus la punct dispecerat integrat, care deserveşte 6 milioane de locuitori, populaţia Iordaniei. Sperăm ca în curând să existe şi la Cluj un astfel de dispecerat integrat pentru pompieri, SMURD şi Ambulanţă", a declarat Raed Arafat, sub-secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Medicii iordanieni se specializează în România

Deocamdată, a precizat Arafat, 15 medici iordanieni au venit la specializare, pe urgenţe, în Târgu Mureş. „Medicii stau câte o lună-două, după care se întorc în Iordania. Urmează să mai vină alţi doi în perioada următoare", a explicat sub-secretarul de stat. Potrivit acestuia, până acum, nici un medic român nu a plecat la specializare în Iordania. La Cluj, la ora actuală, 24 de studenţi iordanieni învaţă la UMF.

Colaborare între Institutul Oncologic clujean şi cel din Amman

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a anunţat că, pe viitor, reprezentanţii Institutului Oncologic „Ioan Chiricuţă" din Cluj-Napoca vor semna un acord de colaborare pe partea de cercetare cu cei ai Institutului Oncologic din Amman.

Întâlnirea între oficialii români şi cei iordanieni a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" (UMF) Cluj-Napoca, care organizează azi şi mâine cea de „A doua Conferinţă Medicală Româno-Iordaniană". Prima conferinţă medicală româno-iordaniană s-a desfăşurat anul trecut, la Amman.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite