Liviu Dragnea, către sociologul Dâncu, la Cluj: „Vasile, avem nevoie de tine! Vino alături de noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea la Cluj FOTO: Florina Pop
Liviu Dragnea la Cluj FOTO: Florina Pop

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a fost prezent vineri, 2 octombrie, la Cluj-Napoca. El a făcut mai multe declaraţii legate de reorganizarea partidului.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a venit vineri, 2 octombrie, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD Cluj - funcţie la care şi-a depus candidatura un singur om, actualul preşedinte Remus Lăpuşan.

”Decăderea” PSD Cluj

Înainte să vorbească despre nevoia stabilirii unei doctrine clare a PSD, despre cum ar trebui folosite şi pregătite resursele umane în partid, dar şi să anunţe că doreşte să facă echipă cu Valeriu Zgonea în conducerea PSD, respectiv să-i adreseze un apel public sociologului Vasile Dâncu să fie mai activ, Dragnea a ţinut să sublinieze poziţia de pe care discută cu pesediştii din Ardeal. Liviu Dragnea a afirmat că declinul organizaţiei PSD Cluj a început în 2004, când Ioan Rus nu a fost nici susţinut, nici lăsat în pace.

”Să nu-i certăm pe cei de la Cluj, aşa a zis şi domnul preşedinte de la UNPR. Mi se pare un subiect deosebit de important pe care aş dori să îl abordez cu curaj şi cu responsabilitate. Eu aş pune întrebarea altfel. Aş pune altă întrebare. Nu cumva faptul că PSD-ul la Cluj a pierdut de 10 – 12 ani încoace este şi o vină mare a Bucureştiului, a conducerii centrale a partidului? (n.r. aplauze) Nu cumva declinul acestei organizaţii îşi are rădăcinile în alegerile locale din 2004, când Ioan Rus în loc să fie ajutat, măcar trebuia să fie lăsat în pace? Nu cumva atunci i s-a pus piedică de către oameni din conducerea partidului, care credeau că PSD este veşnic? Nu şi-au dat seama că de la acel gest iresponsabil, social-democraţia va avea de suferit în toată Transilvania”, a declarat Dragnea.

Acesta susţine că lucrurile trebuie să se schimbe: 

”Nu cumva frustrarea pe care o simt oamenii din Cluj şi din Transilvania pentru faptul că la Bucureşti, şi nu mă refer la cetăţeni de la Bucureşti, este pentru că acolo este sediul puterii?  Nu cumva la Bucureşti s-a strâns mult prea multă putere, mult prea multă decizie şi mult prea mulţi bani? Nu cumva toate aceste lucruri ne fac pe noi să pierdem? Şi de aceea câţiva oameni din ţară care câştigă alegerile rămân la o abordare superficială, spunând că e o problemă de oameni, că nu sunt organizaţi, că n-au lideri. Nu cred că e asta.  Sunt cauze mult mai adânci. Dacă le identificăm şi le recunoaştem, atunci vom avea şansa să spunem românilor din Transilvania că PSD poate fi o soluţie pentru această zonă. Numai atunci. Altfel, vom face şedinţe la Bucureşti şi vom spune că cei din Transilvania, de la PSD, nu sunt performanţi. Eu nu mai vreau să avem o asemenea discuţie în partid”, a declarat Liviu Dragnea”, a declarat Dragnea.

Potrivit acestuia, ar trebui ”să ne gândim serios ca toate alegerile să se facă într-un singur an ca ”să poţi construi sănătos”. 

Despre doctrină şi stimularea membrilor

”Doctrina e importantă pentru că strânge în jurul unor idei, principii. (...) Dacă luăm o hârtie şi ne punem să scriem 5 principii fundamentale pe care le avem noi ca PSD şi dacă le adunăm nu ştiu dacă seamănă două cu trei. Şi nu e vina voastră. E vina tuturor pentru că în ultimii 10 ani ne-am lăsat seduşi să intrăm într-o capcană întinsă nu doar de Băsescu, ci de forţele de dreapta”,  susţine Dragnea.

Liviu Dragnea l-a rugat pe sociologul Vasile Dâncu să se apropie de PSD şi să fie mai activ: „Vasile, avem nevoie de tine şi te rugăm să vii alături de noi“, a declarat Dragnea, în speranţa că Dâncu va accepta. Acesta din urmă nu a făcut niciun comentariu.

De asemenea, tot la Cluj, Dragnea a anunţat că va face echipă de partid cu Valeriu Zgonea şi că acesta va fi noul preşedinte executiv al PSD. ”Îmi doresc ca Vasile Dâncu să revină alături de partid, să fie mai activ. Sper să accepte. Şi îmi doresc să fac echipă cu Valeriu Zgonea în conducerea partidului”, a spus acesta, întrebat la jurnalişti, înainte să plece la Bistriţa.

Liviu Dragnea a spus că trebuie regândite modul în care sunt utilizate resursele umane ale partidului şi că trebuie aleşi cei mai buni, şi nu oameni din rândul ”rudelor, familiei şi altor specii”.

”Ceea ce fac eu în partid, munca mea, este apreciată de cineva? Ştie cineva ce fac eu? Ştie cineva ce fac eu în postul în care m-a sprijinit partidul? Nu. Pe când acest sistem (n. r. pe care vrea să-l pună în practică) dă posibilitatea fiecărui membru de partid să fie stimulat. Creează garanţia şi certitudinea, dacă într-adevăr sunt oameni serioşi să avanseze şi în politică şi în carieră. (...) Guvernul Năstase a fost un guvern performant pentru că atunci resursele umane ale partidului erau mult mai bine structurate şi au reuşit să pună oamenii potriviţi în locurile potrivite. Din păcate, noi, în ultimii ani, am avut o evidenţă numai cantitativă. Unul din obiectivele mele: programul de gestiune a carierei unde să avem pentru fiecare domeniu oamenii cei mai bine pregătiţi”, le-a spus Dragnea, de pe scenă, delegaţilor PSD veniţi să-şi aleagă viitorul lider de judeţ.

Tot Dragnea a mai spus că vrea să stabilească ce înseamnă doctrina PSD, acele principii clare după care PSD să se reorienteze. A mai spus că partidul are nevoie de o altă viziune. „PSD are nevoie să ieşim din sediile de partid“, a declarat Dragnea, reluând o idee spusă de Dâncu, înainte sa, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj. Dâncu a vorbit de importanţa constituirii unui Minister al Diasporei şi de faptul că diasporei trebuie să i se acorde o mai mare importanţă.

Mai puteţi citi:

Fostul şef al PSD Teleorman, dezvăluiri despre Liviu Dragnea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite