La Cluj, se deschide o cafeanea cu parfum de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Damian a amenajat, împreună cu un prieten, o cafenea inedită în Cluj, unde clienţii devin, pe rând, actori, regizori, scenografi sau spectatori de film.

Originar din Alba Iulia, Cristi a ajuns la Cluj odată cu admiterea la facultate. S-a îndrăgostit pe loc de oraşul de pe Someş. „Agitaţia de aici, atmosfera unui oraş universitar, oamenii de calitate - toate astea m-au făcut să mă leg de Cluj iremediabil", mărturiseşte tânărul.

Acesta a fost motivul pentru care, după ce a absolvit facultea, vara trecută, a decis să-şi ia viaţa în propriile mâini: să se apuce de o afacere şi să se stabilească definitiv în Cluj. „Am mai lucrat în timpul facultăţii, dar întotdeauna pentru alţii. Am ajuns la concluzia că cel mai bine este să fii propriul tău stăpân şi să faci bani făcând ceea ce-ţi place", explică Cristi.

Proiectant, zidar, zugrav, instalator, electrician

Ideea de a deschide o cafenea - Act Cafe - i-a venit toamna trecută. „În facultate, am colaborat cu mai mulţi patroni de cafenele bine cotate din Cluj, le-am dat idei şi mi-a plăcut să fac asta. Ştiam exact de ce au nevoie studenţii pentru a se simţi bine când ies cu prietenii. Aşa s-a născut ideea cafenelei", continuă Cristi. Planul de bătaie l-a pus la punct cu un prieten, fost coleg de facultate, tot din Alba Iulia. „De afacere mă ocup împreună cu prietenul meu de-o viaţă, Adrian Florea", spune el. Cafeneaua va fi inaugurată oficial astăzi.


image

Pentru a găsi spaţiul ideal, tânărul a căutat timp de trei luni. „Când nici nu mă aşteptam, am găsit de închiriat o casă ideală pentru ceea ce voiam noi să facem. Chiria era acceptabilă, aşa că ne-am apucat de lucru", povesteşte Cristi. Mare parte din investiţie reprezintă banii primiţi de la părinţi. „La început, ai mei au fost cam sceptici. Dar au apreciat iniţiativa şi curajul, aşa că până la urmă m-au susţinut şi chiar m-au ajutat cu bani", recunoaşte tânărul.

Îşi aminteşte fără părere de rău toate sacrificiile pe care le-a făcut până finalizarea proiectului. „Mai am şi acum cearcăne din cauza multor nopţi nedormite. Am fost, pe rând, proiectant, zidar, zugrav, instalator, ba chiar şi electrician. Am amenajat totul cu ajutorul unor prieteni. Tablourile de pe pereţi, abajururile, totul, le-am făcut noi", se mândreşte Cristi.  

Seri de film şi teatru

În fiecare săptămână, o zi întreagă va fi dedicată filmelor, serialelor şi desenelor animate. „Scaunele din cafenea sunt de regizor. Cei care vin aici pot să urmărească proiecţia la o cafea sau o bere, cu prietenii, şi să intre în pielea personajelor sau să se transforme în regizori ori scenografi. Avem chiar şi un «hol of fame». Holul cafenelei l-am amenajat în aşa fel încât cei care intră aici să se simtă adevărate vedete", spune Cristi. Nu vor lipsi nici piesele de stand-up comedy, nici concertele.

Cristi crede că, odată cu inaugurarea cafenelei, a găsit reţeta succesului în afaceri pe timp de criză. „Oricât de puţini bani ar avea, tinerii nu renunţă la un film bun, nici la ieşirile cu prietenii. Le-am combinat pe toate şi a ieşit «Act Cafe»", încheie tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

De ce Cluj şi nu Alba Iullia?

C.D.:
Pentru că în Cluj există forfotă, e un oraş viu, plin de tineri. Rămân legat sufleteşte de Alba Iulia, dar nu cred că aş mai putea trăi acolo.

Ce le trebuie tinerilor să se simtă bine?

C.D.:
În primul rând, cred că tinerii au nevoie să li se acorde atenţie. Iar atunci când vor să se relaxeze, le trebuie un loc în care să se simtă în largul lor. Pentru asta am „inventat" Act Cafe.

Ce-i place

Practică de câţiva ani alpinismul şi face parte din singura echipă de frisbee din România. „Sunt mare fan al ciocolatei. Zilnic, «topesc» minimum o tabletă", spune Cristi. Îi plac oamenii deschişi şi cei cu multe idei. Recunoaşte că-i place şi să doarmă.

Ce nu-i place

Nu-i place să citească şi are şi un argument pentru asta: „Pur şi simplu, nu-mi place să-mi vorbească alţii despre viaţă. Prefer să am propriile mele experienţe". Îl enervează să nu i se dea dreptate şi oamenii care nu ştiu să-şi vândă marfa.

Profil

Născut:
7 decembrie 1985, Alba Iulia.
Studii: Facultatea de Biologie, Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj.
Familie: Are un frate şi o soră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite