Judeţul Cluj apare pe harta punctelor negre. Vezi zonele cu probleme pentru şoferi
0
Mai multe localităţi din judeţul Cluj apar pe harta punctelor negre realizată de Poliţia Română. În lunile următoare, pe raza localităţilor Vâlcele, Gilău, dar şi pe DN 1C, va apărea un nou indicator rutier „punct negru" pentru a atrage atenţia asupra riscului crescut de producere de accidente rutiere.
Inspectoratul General al Poliţiei Române - Direcţia Rutieră, împreună cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a demarat un program naţional de creştere a siguranţei rutiere pe drumurile din România.
În judeţul Cluj au fost semnalate un număr de trei puncte negre, dintre care două pe DN 1, spre Gilău şi spre Turda şi un altul pe DN 1C spre Baia Mare.
Potrivit hărţii întocmite de IGPR, cele trei puncte negre din judeţul Cluj sunt: primul - pe DN 1, la kilometrul 484, 21 până la km 485, 21 (Vâlcele; 10 accidente grave, 4 morţi, 8 persoane rănite grav), al doilea - pe DN 1, la km 462, 30 până la km 463,30 (Gilău; 10 accidente, 2 morţi şi 11 răniţi grav) şi al treilea - pe DN1 C la kilometrul 34, 75 (Iclod; unde au avut loc 11 accidente, 2 morţi şi 10 răniţi).
În judeţul Cluj accidentele rutiere au crescut cu aproape 10%
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, numărul accidentelor rutiere grave petrecute pe drumurile din judeţul Cluj în 2011 a crescut cu 9% faţă de 2010. „Pe toată raza judeţului Cluj au avut loc 348 accidente grave soldate cu 88 de morţi şi 327 persoane rănite grav. Au fost mai multe accidente decât în anul 2010", a declarat Anca Purdea Sidonia, purtător de cuvânt la IPJ Cluj.
La rândul său, şeful Poliţiei Rutiere Cluj, Alexandru Mureşan, a declarat că în ciuda eforturilor depuse nu s-a reuşit scăderea numărului de accidente rutiere.
Conform datelor oficiale, la nivel naţional au fost inventariate 138 puncte negre, în care s-au înregistrat 1.517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane şi rănirea gravă a altor 1.369. Inventarierea a fost făcută pe baza analizelor de risc rutier efectuate în perioada 2007-2012 de către Direcţia Rutieră din IGPR. De asemenea, în cadrul campaniei de informare a programului, a fost realizat site-ul ,,www.hartapunctelornegre.ro". Astfel, prin accesarea site-ului, publicul larg va putea vizualiza poziţiile punctelor negre existente la nivel naţional şi va găsi informaţii statistice despre numărul accidentelor grave de circulaţie şi cauzele de producere a acestora.
Ce înseamnă „punct negru"
Programul constă în semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumite puncte negre. Astfel, „punctul negru" reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum 1 kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.
Prin implementarea acestui program, şoferii vor întâlni în trafic un nou indicator rutier, care semnalează o zonă cu risc de accidente ridicat. Primele indicatoare vor fi montate în teren din 4 aprilie. Astfel, vor fi instalate 40 de panouri care vor semnaliza 20 de puncte negre, după cum urmează: 16 pe DN 7, Bucureşti-Nădlac şi 4 pe DN1, pe raza judeţului Sibiu.