Inscripţii antisemite pe Sinagoga din Cluj. „E o situaţie gravă din moment ce mulţi ani nu au apărut astfel de mesaje“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inscripţii antisemite pe Sinagoga din Cluj Foto-Florina Pop
Inscripţii antisemite pe Sinagoga din Cluj Foto-Florina Pop

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Cluj, Robert Schwartz, declară că pe un perete al Sinagogii din Cluj au apărut mesaje antisemite. Acesta califică gestul drept unul grav şi va depunde o plângere la poliţie, jandarmerie şi SRI.

UPDATE Marţi, 13 iunie, ora 20.36 Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca a depus azi o plângere la IPJ Cluj pe care liderul Comunităţii, Robert Schwartz, a postat-o pe Facebook alături de un comunicat de presă - ambele redate mai jos.

reactiile comunitatii evreiesti foto facebook/robert schwartz
reactiile comunitatii evreiesti foto facebook/robert schwartz

UPDATE 14.49 Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj declară că s-a făcut o verificare la faţa locului şi se va face o cercetare.

Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca, a declarat, pentru „Adevărul“, că pe peretele exterior al Sinagogii din Cluj au apărut mesaje antisemite. Inscripţiile redau o stea a lui David - cu vopsea roşie - tăiată şi mesajele „Toate cele bune“ şi „Holocaust never happened“ - cu vopsea neagră.

Schwartz mai precizează că mesaje au apărut şi acum 10 zile pe peretele exterior al Sinagogii, că gestul îl surprinde deoarece astfel de inscripţii nu au apărut la Cluj de ani buni. 

Inscriptii

„De zeci de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva la Cluj. (...) E o situaţie gravă din moment ce mulţi ani nu au apărut astfel de inscripţii. E destul de trist, şi de speriat“, afirmă liderul comunităţii evreieşti referindu-se şi la faptul că oraşul e unul cosmopolit, cult şi tolerant.

Inscriptii

El adaugă că Sinagoga a găzduit evenimente culturale. Clădirea e situată pe strada Horea, într-o zonă aproape de centru şi are statut de monument istoric.

sinagoga mazgalita cluj foto florina pop

Schwartz spune că pregăteşte o plângere pe care să o trimită la Poliţie, Jandarmerie şi SRI. Acesta mai spune că se încearcă îndepărtarea mesajelor antisemite cu un spray şi că există în plan cumpărarea unor camere video.

Inscriptii

Până la ora transmiterii acestei ştiri nu s-a depus nicio plângere la IPJ Cluj. „Nu s-a depus momentan nicio plângere“, spun reprezentanţii IPJ Cluj.

Mai puteţi citi:

Expoziţie multimedia la Cluj: povestea evreilor din Slovacia şi Austria care au încercat să fugă prin anii ‘30-'40 pe Dunăre

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite