„Fabrică de gunoi“ de 48 de milioane de euro la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Cluj va primi bani europeni pentru construirea unui sistem integrat de management al deșeurilor în judeţ.

Şase depozite neconforme  de deşeuri, printre care şi groapa de gunoi de la Pata Rât vor fi închise, după ce Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a primit o finanţare de la Comisia Europeană, în valoare de 48,46 de milioane de euro.

Banii europeni vor fi alocaţi pentru proiectul „Sistem de management integrat al deseurilor“, CJ urmând să semneze peste două săptămâni contractul de finanţare cu Ministerul Mediului.

Pe lângă închiderea a şase gropi de gunoi neconforme, proiectul mai prevede construcţia a trei staţii de transfer, la Huedin, Mihai Viteazu şi Gherla, construirea unei staţii de sortare şi a uneia de tratare mecanico-biologică simplă, dar şi construcţia unei depozit central.

Prima etapă, gata anul viitor

Potrivit preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, prima celulă a viitorului depozit egologic va fi gata în aproximativ un an şi va avea o capacitate de 1,35 milioane de metri cubi. „Deşi se vorbeşte de necesitatea acestui proiect de mai mulţi ani, abia în ultimii doi ani s-au făcut paşi concreţi pentru implementarea lui. Până anul viitor vom avea prima celulă de depozitare finalizată şi vom opera noul sistem de management al deşeurilor“, a declarat Alin Tişe.

Consiliul Judeţean va suporta 2% din costurile totale ale investitiei, iar statul va acoperi 18%. CJ a ajuns la o înţelegere cu cele 81 de administraţii locale, care s-au angajat să suporte o parte din cofinanţare.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Cluj, Radu Bica, costul exact pe cap de locuitor va fi stabilit după finalizarea licitaţiilor, însă acesta a fost estimat la 14 euro.

Decizia Comisiei Europene cu privire la finanţarea proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor“ a fost luată în 10 iunie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite