Evaluarea Naţională 2015. Cluj. Mame la poarta şcolii şi subiecte uşoare la română. ”Folclor” de examen: ”Dacă la simulare a fost greu, la examen va fi simplu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii tocmai ieşiseră din sala de examen. Cluj, Şcoala Generală ”Ion Creangă” FOTO: Florina Pop
Elevii tocmai ieşiseră din sala de examen. Cluj, Şcoala Generală ”Ion Creangă” FOTO: Florina Pop

Peste 4.300 de elevi au susţinut luni, 22 iunie 2015, la Cluj, prima probă a Evaluării Naţionale, cea la limba română. Unii dintre ei spun că subiectele care le-au venit au fost uşoare. La ieşirea din şcoală i-au întâmpinat nu doar mamele îngrijorate, ci şi profesoare de Română care s-au uitat peste subiect şi l-au rezolvat împreună cu ei, acolo, la poarta şcolii.

Luni dimineaţa, ora 10.00 fără vreo trei minute. Cluj. Două mame aşteaptă pe trotuarul din faţa Şcolii Gimnaziale ”Iuliu Haţieganu” din Cluj. Şcoala e închisă, nu se poate intra. Femeile se întreabă ce subiecte le-au venit, dacă copiii lor se descurcă, oare ştiu... La scurt timp, portarul le spune că a picat basmul. Cele două se mai liniştesc, dar până la 11.00 şi ceva mai este.

Pe aceeaşi stradă, puţin mai jos, spre strada Primăverii din cartierul clujean Mănăştur, la o altă şcoală, ”Ion Creangă”, o poveste asemănătoare. Pe la vreo 10.30 a ieşit un băiat din examen. Profesoara lui stătea pe sprijinită pe gardul de beton şi-l întreabă despre examen. Îi dă foaia cu subiectele şi se declară mulţumit. Subiectele la Română au fost simple, nu l-au luat prin surprindere şi se aşteaptă la o notă mare. 

”A venit ceva ce mă aşteptam. Nu m-a surprins. Poate trebuia să mă pregătesc mai mult. La apartenenţa basmului am simţit că nu m-am descurcat foarte bine”, spune Gabriel Maxim (foto dreapta), în vârstă de 15 ani, un elev care a terminat gimnaziul la Şcoala Generală ”Ion Creangă” din Cluj.

elevi evaluare nationala cluj foto

Elevii credeau că dacă la simulare a fost dificil, la examene, adică la Evaluarea Naţională, le va fi lejer. ”Aşa mi-au zis colegii că dacă la simulare a fost dificil, la examene va fi simplu”, adaugă tânărul. Şi a fost simplu.

Gabriel mai spune că la Română a avut emoţii mai mari, dar că la Matematică, peste două zile, nu-şi face deloc griji. Mai departe vrea să se înscrie la un profil uman, Filologie sau Ştiinţe sociale.

”La sesiunea specială, la olimpici, s-a dat tot aşa”, spune o elevă. Pentru ea, prezentarea semnificaţiei secvenţei de la punctul 5 - subiectul I - i s-a părut mai greu, dar zice că s-a descurcat.

Subiectele, mai jos:


 

subiecte evaluare nationala cluj
subiecte evaluare nationala cluj

Evaluare Naţională 2015 - subiecte şi rezolvări la română, pe Adevărul

Adevărul a obţinut subiectele la română la Evaluarea Naţională 2015 imediat după începerea examenului. Oferim şi rezolvările subiectelor, la Adevărul Live, unde o profesoară de română de la un liceu din Capitală explică pe îndelete cele mai bune abordări pentru cerinţele date.

Calendar Evaluare Naţională 2015

15-17 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională

22 iunie – Proba la Limba Română

23 iunie – Proba la Limba Maternă

24 iunie – Proba la Matematică

26 iunie – Afişarea rezultatelor

26 iunie – Depunerea contestaţiilor

27 – 29 iunie – Rezolvarea Contestaţiilor

30 iunie – Afişarea rezultatelor finale

Alte ştiri despre Evaluare Naţională 2015:

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 CLUJ. Elevii din judeţ au obţinut locul II pe ţară la Capacitate

Evaluare Naţională 2015. De luni încep examenele. Totul despre Capacitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite