Cum a devenit un român vedetă în presa franceză. Legătura între AUR, anti-vaccinişti şi teoria conspiraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii au zidit intrarea în Parlament, se arată în ştirea falsă distribuită de un fan AUR şi devenită virală în România. FOTO: Le Popolaire
Francezii au zidit intrarea în Parlament, se arată în ştirea falsă distribuită de un fan AUR şi devenită virală în România. FOTO: Le Popolaire

Agenţia France Press a demontat o ştire falsă devenită virală în România. Activitatea pe Facebook a celui care a postat-o constă într-un cockteil de clipuri cu liderii AUR, cu mesaje anti-vaccin, teorii ale conspiraţiei şi ştiri false.

Imaginile filmate la Limoges, în 2018, la intrarea în clădirea care găzduieşte Consiliului regional al oraşului francez au devenit virale în România, scrie publicaţia franceză Le Populaire

„Clipul durează puţin peste două minute şi are un succes extrem în România, pe reţelele de socializare. Pe pagina sa de Facebook, un anume Matteo Matteo a publicat pe 9 decembrie, un videoclip cu acest mesaj scris în limba română: „Francezii au închis uşa parlamentului cu ciment pentru că parlamentarii nu reprezintă poporul, ci reprezintă interesele Globaliştilor”, arată publicaţia franceză. 


În imagini, vedem de fapt „vestele galbene” (protestatari francezi cunoscuţi drept vestele galbenele pentru că participa la manifestaţii îmbrăcaţi cu veste galbene-nr) care zidesc cu cărămizi de beton intrarea într-o clădire ... Singura problemă este faptul că respectivul imobil nu este sediul Parlamentului francez, aşa cum a scris internautul român, ci este clădirea din oraşul Limoges a Consiliului Regional al regiunii Nouvelle-Aquitaine, conform verificării făcute de Agenţia France Presse, arată sursa citată. 


Jurnaliştii francezi au recunoscut în imagini pe o colegă care documenta subiectul. „Unul dintre participanţi, Christophe Lechevallier (în prim plan în fotografia noastră de atunci) îşi aminteşte acel moment, când zidul fusese ridicat şi gunoiul aruncat în curtea clădirii de către fermieri”, scrie Le Populaire. 

Mii de vizualizări şi distribuiri


„Ne-am dus la consiliu să-i zidim intrarea. Dar a fost o acţiune pur şi simplu simbolică, nimic mai mult. Mai mult, nu a fost depusă nicio plângere şi nimeni nu a fost urmărit penal pentru această acţiune. Acest lucru a fost confirmat şi de o sursă de poliţie”, a mai susţinut participantul chestionat de jurnalişti.

Doi ani mai târziu, videoclipul a devenit viral în România: peste 14.000 de distribuiri, peste 500 de comentarii şi zeci de mii de vizualizări. Majoritatea comentariilor sunt pozitive, de genul: „Foarte bine. Şi la noi mai rău să le facă la trădători de neam şi ţară”. 

Matteo Matteo: harnic distribuitor de clipuri AUR    

Contul de Facebook „Matteo Matteo”, care a distribuit ştirea falsă, ar aparţine unui tânăr din Reşiţa. Singura informaţie pe care o putem afla de pe profilul lui de Facebook este că ar fi „Propriul angajat la Tatuaje Matteo Reşiţa”.  Acesta a postat pe Facebook şi câteva fotografii cu el. 

Cât despre activitatea pe care o are „Matteo” pe Facebook, observăm că acesta este harnic distribuitor al clipurilor cu liderii AUR. Sâmbătă seara, de exemplu, a postat un clip al avocatei AUR - Diana Iovanovici-Şoşoacă în care spune că se pregăteşte infectare ei „cu ceva similar cu COVID” pentru că a militat împotriva măsurilor de siguranţă sanitară şi că va refuza să fie internată în spital. 

Cu câteva ore înainte, acesta a postat un clip cu vizita liderului AUR Gheorghe Simion la Iaşi. 

A urmat un clip înregistrat undeva în Anglia, în care un bărbat spune că nu vrea să se vaccineze deoarece vaccinul „conţine ADN de porc, de maimuţă şi de toate animalele” şi în plus e făcut din „celule de fetuşi avortaţi”.  

Matteo postează şi comentarii proprii de genul: „Staţi liniştiţi, ca nu s-a început cu vaccinarea, dar când vă începe, o să vedeţi chiar voi cu ochii vostrii reacţii adverse la o grămadă de oameni, şi atunci se vă caută vinovatul care întotdeauna scapă cu basmaua curata”. 
 

Anti-vaccinist  şi promotor al teoriei conspiraţiei cu clipuri din „X Files”

Postările sunt  combinate cu un cocteil de secvenţe din serialul „X Files” cu comentarii de genul „Adevărul spus în seria X files” sau „Deconspirarea masoneriei”. 

Postarea care l-a făcut pe „Matteo” cunoscut în Franţa nu este singura în care distribuie ştiri false. Vineri, el a postat un clip în care se văd sute de oameni care protestează cu următoarea descriere: „Protest Anti Vaccin, Anglia..”. În imagini este prezentat însă un protest din Paris împotriva legii care ar interzice filmarea poliţiştilor. Apoi au urmat alte postări din „turneul” prin ţară al lui Gheorghe Simion, liderul AUR. Nu a fost uitat un alt lider AUR – Călin Georgescu, care susţine că pandemia e „o lovitură de stat mondială” şi că „bolile vor exploda şi sub incidenţa bombardamentului cu 5 G populaţia lumii poate scădea dramatic”. 

cluj fake 2

Astfel a fost marcată ca fiind falsă ştirea care a devenit virală în România

Cum demonstrează France Press că afirmaţia lui „Matteo” e falsă

Redăm mai jos modul în care a făcut Agenţia Frace Press verificarea veridicităţii ştirii distribuite de „Matteo Matteo”. Facebook nu a şters clipul acestuia, doar l-a marcat ca „informaţie falsă” şi a prezentat demonstraţia jurnaliştilor francezi cu privire la falsitatea postării 

Redăm mai jos demonstraţia Agenţiei France press, relizată vineri, 18 decembrie:

Francezii au închis uşa parlamentului cu ciment pentru că parlamentarii nu reprezintă poporul, ci reprezinta interesele Globalistilor”. - ŞTIRE FALSĂ

„Nu, în filmare nu este parlamentul francez, ci clădirea consiliului regional din oraşul Limoges

O postare, care conţine un videoclip în care protestatarii folosesc ciment pentru a bloca o poartă şi care a fost distribuită de peste 18 000 de ori pe Facebook în 9 zile, afirmă că imaginile înfăţişează protestatari francezi zidind poarta parlamentului francez. Afirmaţia este falsă; imaginile din 2018 arată într-adevăr protestatari francezi, dar care se află în faţa clădirii consiliului regional din oraşul Limoges, nu în Paris, unde este parlamentul francez.

O căutare pe Google în franceză folosind cuvintele cheie „France”, „gilets jaunes” (veste galbene în franceză) şi „mur” (perete în franceză) a găsit acelaşi videoclip, postat pe YouTube pe 25 decembrie 2020, de cineva care susţine că imaginile arată clădirea „prefecturii” din Limoges.

Adăugarea cuvântului cheie „Limoges” la căutare a dus la mai multe articole, ca acesta, făcut de televiziunea locală France 3, sau acesta, din ziarul local Le Populaire du centre, despre un protest din acest oraş francez situat la aproximativ 400 km sud-vest de Paris, organizat de „vestele galbene” (o mişcare independentă care se opune guvernului francez), din 24 noiembrie 2018. În încercarea de a bloca poarta clădirii consiliului regional (nu clădirea prefecturii), protestatarii folosesc diverse unelte pentru a turna ciment şi a începe zidirea intrării în clădire, a arătat mass-media.

În videoclip, pe un perete de lângă poartă, spectatorii pot vedea fostul logo al regiunii Nouvelle-Aquitaine, regiunea căreia îi aparţine oraşul Limoges.

cluj fake 2

O altă căutare după această clădire a consiliului regional din Limoges pe Google Street View arată exact aceeaşi locaţie dintr-un un unghi mai bun.

 

La acea vreme, AFP a relatat că „3000 de persoane, conform participanţilor, sau 1600, conform poliţiei, manifestaseră la Limoges, vandalizând aproximativ cincizeci de radare şi aparate de taxat pentru parcări din zonă şi zidind intrarea unei clădiri a consiliului regional, înainte de a arunca bălegar în faţa intrării". Aceste scene pot fi văzute şi pe imaginile publicate de France 3 sau de Le Populaire du centre.

Întrebată despre acest eveniment de AFP pe 17 decembrie 2020, o sursă din poliţie a spus că nimeni nu a depus plângere şi nici nu a fost condamnat după această acţiune, care trebuia să fie simbolică. În altă parte a Franţei, totuşi, unii protestatari din „vestele galbene” au fost condamnaţi după o acţiune asemănătoare în faţa unui centru fiscal în noiembrie 2018.

Parlamentul francez, menţionat de autorul postării pe Facebook, este de fapt o instituţie bicamerală formată din Senat şi Adunarea Naţională, fiecare găzduită de o clădire diferită. Construcţia denumită cel mai des „parlament” este clădirea Adunării Naţionale.

Vă mai recomandăm

George Simion şi susţinătorii AUR n-au fost lăsaţi să aprindă lumânări pe treptele Catedralei din Timişoara VIDEO

Interlopii din Murgeni s-au înscris în AUR. Şeful clanului: „Trăiască partidul nostru AUR. Împreună cu neamul meu, eu preşedintele partidului AUR“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite