Cristian Lupaş, „Moş Crăciun“ off road

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Lupaş
Cristian Lupaş

Din dorinţa de a-i ajuta pe nevoiaşi, Cristi, împreună cu o mână de prieteni, a înfiinţat Detaşamentului de Intervenţie în Caz de Dezastre - CERT Transilvania.

Cristian este un clujean împătimit de motoare cu mulţi cai putere, fiind unul dintre membrii Transsylvania Off Road Club. În desele plimbări cu maşinile de teren prin pădurile Apusenilor alături de alţi prietenii pasionaţi de acelaşi sport, a identificat mai multe zone în care clujenii locuiesc izolaţi la kilometri întregi de prima casă racordată la reţeaua de energie electrică sau de şosea.

Cristian a încercat mereu să-i ajute pe nevoiaşi, iar în urmă cu patru ani, i-a surâs o ideea care i-a schimbat viaţa. „Am format un nucleu pentru organizaţia «Rescue Team»", pe care o vedeam utilă atât timp cât unităţile de stat de intervenţie erau mult depăşite de condiţii. Ne doream să intervenim în situaţiile excepţionale ca inundaţiile sau orice altă calamitate", povesteşte Cristi.

„Tancurile" CERT

Totuşi, proiectul de Rescue Team a căzut, însă nu şi ideea de creare a unităţii de intervenţie. Astfel, în urmă cu exact un an, la iniţiativa lui Cristian, dar şi a altor clujeni pasionaţi de plimbările cu maşinile 4x4 prin munţi, a luat fiinţă Detaşamentul de Intervenţie în Caz de Dezastre CERT Transilvania (Community Emergency Response Team - n.r.).

Organizaţia a fost înfiinţată pe ideea ca membrii acesteia, pe bază de voluntariat, să participe la acţiunile de ajutorare a sinistraţilor, la salvarea persoanelor afectate de inundaţii, dar şi de ajutorare a autorităţilor în cazuri extreme.

Deşi a început cu doar câţiva membri, acum organizaţia numără aproximativ 50 de persoane şi în curând va obţine şi un statut juridic oficial. Voluntarii CERT au participat cu „tancurile" 4x4 la aproximativ 20 de misiuni, printre care cele de salvare a sinistraţilor din zona Huedinului, în această vară, la distribuirea de ajutoare pentru persoanele afectate de inundaţii în Dorohoi, dar şi asigurarea securităţii la diferite competiţii sportive off-road, precum şi acţiuni de caritate.

„Moşi Crăciun" pe maşini de teren

Una dintre cele mai recente acţiuni de caritate organizate de CERT Transilvania a fost cea organizată la jumătatea acestei luni, când 20 de maşini au fost umplute ochi cu cadouri cumpărate din bani proprii sau din donaţii, iar apoi au plecat în cele mai greu accesibile locuri din Apuseni. Darurile de Crăciun au fost împărţite familiilor nevoiaşe care locuiesc izolate în munţi, şi unde nu se poate ajunge decât pe o maşină corespunzătoare.

„O altă acţiune de acest fel o vom organiza şi astăzi. Vor participa cinci maşini. Vrem să ajungem la familiile care locuiesc în zona Scăriţa-Belioara. Toată acţiunea noastră se bazează pe voluntariat", spune Cristian.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă pentru tine CERT Transilvania?

C.L.: Este o parte din sufletul meu. Vrem în curând să stabilim un parteneriat dintre CERT Transilvania şi CERT Los Angeles.

Cum îmbini pasiunea penru off road cu cea de a dărui?

C.L.: Pasiunea pentru off-road constă mai mult în explorarea locurilor noi, iar atunci ne place să-i ajutăm şi pe cei care au nevoie.

Ce-i place

„Îmi place natura pentru că în ea mă regăsesc. Consider că încet-încet, oamenii se îndreaptă tot mai mult spre natură", spune Cristi.

Ce nu-i place

„Sper să nu fie prea filosofic răspunsul, dar nu-mi place situaţia în care am ajuns, noi ca oameni, în această societate", arată voluntarul.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite