Centru de cercetare Terapia de 6,6 milioane de euro: la Cluj se vor crea medicamente de la A la Z

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapia Ranbaxy a obţinut finanţare de la UE pentru realizarea unui centru de cercetare şi dezvoltare de medicamente, în valaore de 6,6 milioane de euro. Proiectul, care a fost astăzi lansat în prezenţa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Mihnea Coştoiu, va fi finalizat în 2015.

Cel mai mare producător de medicamente generice din România, Terapia Ranbaxy, a lansat, astăzi, în prezenţa ministrului Educaţiei şi Cercetării, Mihnea Coştoiu, proiectul centrului de cercetare şi dezvoltare. Compania indiană Ranbaxy, care a cumpărat Terapia, a realizat astfel de centre în SUA şi în India.

Medicamente create la Cluj

Mihaela Opriş, manager de cercetare la Terapia Ranbaxy şi managerul de proiect  a explicat: “Acest centru este primul din Europ al companiei. Vor fi dezvoltate aici produse generice noi, tablete , capsle, comprimate filamte etc. Proiectul a fost  finanţat pe axa de creştere a competitivităţii tehnologice.Vom realiza o mini-facilitate de producţie strict pentru dezvoltarea medicamentelor. Aici se va defăşura întregul ciclul de dezoltare a unui produs. Contractul a fost semnat în 31 iulie, iar centrul va fi finalizat în 2015. Aici vor munci 7 cercetători noi angajaţi, pe lângă echipa noastră de cercetare”.  Clădirea va avea trei niveluri, respectiv 2000 mp desfăşuraţi. 

100 de milioane de euro de la Guvern 

“E important că am reuşit în acest an să schimbăm paradigma finanţărilor. Dacă pân acum un an banii de cercetare erau destinaţi pentru cercetări fundamentale în institute de cercetare sau în universităţi, anul acesta am concetrat finanţarea  pe cercetarea aplicată, aceea care ajută la producerea de bunuri şi servicii pentru populaţie. Ne dorim crearea de loc de muncă şi facilităţi pentru companii . An acest am oferat 100 de milioane de euro pentru proiecte legate de creşterea competitivităţii economice, invitând companiile să vină alături de noi în cofinanţarea. Proiectul acesta are o valoare de 6,6 milioane de euro din care Terapia a pus 2,7 milioane euro. Aceste e răspunsul companiilor la suta de milioane de euro puse de noi, companiile au venit cu mai mult de 100 de milioane de euro”, a spus ministrul Mihnea Coştoiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite