Ce nu fac unii români pentru bani. Secretarul unei comune din judeţul Cluj, reţinut că a eliberat adeverinţe false pentru fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA Cluj au dispus reţinerea pentru 24 de ore, de joi, 8 septembrie, a lui Ioan Olimpiu Onaca, secretarul primăriei comunei Iara, din judeţul Cluj. Acestuia i se aduc acuzaţii de luare de mită, fals în acte oficiale şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii inexacte.

Şirul de acuzaţii care i se aduc secretarului comunei Iara, Ioan Olimpiu Onaca, este unul lung: luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor DNA Cluj se precizează că între anii 2009 şi 2014, secretarul eliberase mai multe adeverinţe false care au fost folosite de nouă persoane ca să obţină fonduri europene, acordate în cadrul unor programe agricole europene - bani pentru suprafeţe de teren agricole pe care aceştia nu le deţineau în realitate.

Momentan, se estimează că aceste nouă persoane au obţinut ilegal peste 1.100.000 lei. O mică parte din sumele încasate ilegal a fost restituită către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

”Din probele administrate în cauză, a mai rezultat că inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a solicitat şi primit de la două dintre persoanele beneficiare de fonduri europene, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziţia acestora a documentelor falsificate. Suma de bani menţionată anterior a fost plătită de cei doi beneficiari în anul 2015, în două tranşe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile. Totodată, în timpul desfăşurării anchetei penale, inculpatul Onacă Olimpiu Ioan a făcut demersuri pentru influenţarea comportamentului celorlalte persoane implicate în prezentul dosar”, se arată în comunicatul DNA.

În dosarul în care e cercetat secretarul din Iara sunt urmărite penal şi alte persoane. Ioan Olimpiu Onacă va fi prezentat vineri, 9 septembrie, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mai puteţi citi:

Camera cu „vedere spre lac“ din Saint Moritz care l-a costat postul pe un judecător clujean: cum a încercat magistratul să-şi mintă colegii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite