Caravana filmelor pentru nevăzători ajunge la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caravana Filmului Accesibilizat pentru Nevăzători ajunge în zilele de 1 şi 2 noiembrie la Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi (BSD) al Universităţii Babeş-Bolyai. Printre filmele proiectate se numără ”Sieranevada” a lui Cristi Puiu şi ”Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu.

Caravana Filmului Accesibilizat pentru Nevăzători este organizat la Cluj cu sprijinul Biroului pentru Studenţi cu Dizabilităţi, în colaborare cu Departamentul de Psihopedagogie Specială al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe Sociale din cadrul UBB şi Centrul de Asistenţă în Domeniul Tehnologiilor de Acces pentru Persoane cu Deficienţe de Vedere.

„La intrarea în sala de proiecţie, spectatorii nevăzători vor primi un set de căşti în care vor auzi explicaţii suplimentare inserate între replicile actorilor din film. În cadrul proiecţiilor, nevăzătorii vor putea urmări filmul în aceleaşi condiţii cu ceilalţi spectatori. Explicaţiile primite în căşti vor descrie schimbările de scenă, mimica actorilor, felul în care sunt îmbrăcaţi şi gesturile mai importante, astfel încât spectatorul nevăzător să înţeleagă cât mai bine acţiunea şi să se integreze în atmosfera filmului. Poate este surprinzător să vorbim despre filme artistice pentru nevăzători, dar printre aceştia sunt persoane cu deficienţă vizuală tardivă care s-au bucurat de cea a 7-a artă”, declară organizatorii.

La Cluj vor fi proiectate filmele „Bacalaureat“, în regia lui Cristian Mungiu, programată pentru miercuri, 1 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Club a Universităţii Babeş-Bolyai (strada Emmanuel de Martonne nunmărul1), respectiv „Sieranevada“, în regia lui Cristi Puiu, proiecţie care va avea loc joi, 2 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala 306 a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei (strada Moţilor nr 3, et. III).

Caravana Filmului Accesibilizat pentru Nevăzători este organizat de Fundaţia Cartea Călătoare în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Oamenii care îi ajută pe nevăzători să „vadă“ filme

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite