Angajaţii de la operă protestează din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi de faptul că încă nu au un contract colectiv de muncă şi de „lipsa totală de comunicare" cu directorul instituţiei, liderii de sindicat de la operă au anunţat o nouă grevă generală, pe termen nelimitat, până la soluţionarea revendicărilor.

Sindicatul Transilvania Art, care îi reprezintă pe artiştii de la Opera Naţională din Cluj, a anunţat protestul pentru astăzi, cu începere de la ora 10.00.  Cu toate acestea, nu toţi artiştii s-au arătat solidari cu iniţiativa sindicală.

La sediului Operei Naţionale din Cluj şi al Sindicatului Transilvania Art, protestul a trecut aproape neobservat. O bună parte dintre angajaţi au preferat să nu adere mişcării şi şi-au văzut liniştiţi de repetiţii. „Pentru unii dintre noi nu este grevă", a declarat Adrian Morar, angajat al Operei.

Cer semnarea contractului colectiv de muncă

Liderii de sindicat doresc reluarea negocierilor și semnarea contractului colectiv de muncă între Operă și sindicat și stabilirea unui dialog social real între direcțiune și sindicat. „De cel puţin un an nu există un contract colectiv de muncă pe instituţie. Acest lucru ne face extrem de vulnerabili la toanele directorului. Avem multe probleme atât de ordin social, cât şi profesional. Unii dintre nou sunt discriminaţi pe bază de antipatii şi simpatii sau pe considerente religioase. Vom înceta greva în momentul în care vom primi un răspuns de la Bucureşti", a declarat Alexandru Mânzat, vicepreşedinte al Sindicatului Transilvania Art. Potrivit acestuia, preşedintele sindicatului, Dan Gâdea, este la Bucureşti, unde se întâlneşte astăzi cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Spectacolele se ţin în continuare

Deocamdată, spune Mânzat, se vor susţine spectacolele, însă nu este exclus ca ele să fie anulate în perioada următoare. „Cerem publicului clujean să vină la spectacole în număr cît mai mare şi ca formă de solidaritate cu situaţia noastră, să nu aplaude la sfârşit", a explicat vicepreşedintele sindicatului

Greva este ilegală, susţin reprezentanţii Operei

De cealaltă parte, reprezentanţii instituţiei susţin că această grevă este ilegală şi că o vor contesta în instanţă ."Sindicatul nu a făcut dovada reprezentativităţii la nivelul membrilor de sindicat. Greva generală trebuia precedată de o grevă de avertisment şi trebuia anunţată cu 48 de ore înainte. Acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat Dan Bădila, purtătorul de cuvânt al Operei Naţionale din Cluj-Napoca. Tot el susţine că procedurile de semnare a contractului colectiv de muncă au fost iniţiate şi sunt în derulare.  

În ultimele luni, angajații de la operă au intrat de mai multe ori în grevă. Sindicatul numără 200 de membri din totalul de 300 de angajaţi ai Operei din Cluj-Napoca.

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite