Alţi doi partizani anticomunişti vor fi deshumaţi, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii din cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) pregătesc pentru săptămâna viitoare acţiunea de deshumare a doi clujeni ucişi de securitate în urmă cu 60 de ani.

Acţiunea de deshumare se va desfăşura în localitatea Sântejude-Vale, comuna Ţaga, în cursul zilei de marţi. Arheologii CICCR, coordonaţi de Marius Oprea vor săpa în locul unde se presupune că ar fi fost aruncate cadavrele neînsufleţite a luptătorilor anticomunişti Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, împuşcaţi de Securitate în 5 octombrie 1949.

Potrivit informării CICCR, Măhălean, cunoscut drept „a Puiuţului“ s-a născut în anul 1892 în satul Sântejude, iar Moldovan Ioan, zis „a Păvăloaiei“, s-a născut în anul 1927 în satul Sântejude-Vale.

Cei doi au fost membri ai organizaţiei anticomuniste cunoscute sub denumirea de „Partizanii Regelui Mihai“, formaţiune constituită la Cluj în anul 1948 de simpatizanţi ai monarhiei române. Organizaţia mai era cunoscută şi sub denumirea de „Partizanii Majestăţii Sale Regele Mihai I“, „Armata Albă“ sau „Garda Albă“.

Membrii organizaţiei proveneau din medii sociale diferite şi îşi propuneau să lupte pentru readucerea regelui. Gruparea a fost depistată de către Securitate, prin trădare, în luna mai 1949 pe când era încă în faza de constituire şi organizare. Zeci de oameni au fost arestaţi, anchetaţi, torturaţi şi apoi condamnaţi la mulţi ani de închisoare, unii fiind chiar omorâţi fără nici un fel de judecată. Unii dintre membrii organizaţiei, pentru a evita măsurile represive ale autorităţilor comuniste, au ales calea refugiului în păduri, angajându-se în rezistenţa armată.

Un centru de rezistenţă s-a format în apropiere de Gherla, zonă în care se aflau Ioniţă Măhălean, Ioan Moldovan şi Dumitru Ţăgurean. Cei trei se ascundeau, însă în urma unei descinderi a Securităţii din Gherla, acţiune la care au participat 30 de persoane, cei doi au fost găsiţi. Măhălean s-a predat, Moldovan a fost capturat ulterior, pentru ca peste puţin timp să fie prins şi Ţăgărean.

După ce au fost audiaţi la Gherla, cei doi luptători anticomunişti pe care îi vor deshuma arheologii CICCR, au fost aduşi cu maşina şi împuşcaţi pe dealul „Ucişor“. Cadavrela au fost îngropate a doua zi într-o groapă comună săpată chiar de rudele victimelor, aduse cu forţa de securişti.
Crimele comise, potrivit CICCR s-au realizat din ordinul colonelului Mihai Patriciu, directorul de atunci a Direcţiei Regionale de Securitate Cluj. În acest caz, arheologii vor înainta şi o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite