Afacerea din Iulius Park: compania lui Dascălu încasează chirii de 1,2 milioane de euro. Pentru terenul Consiliului Judeţean Cluj plăteşte 120.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

United Business Center Tower Cluj, imobilul de birouri ridicat în Iulius Park, având o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, a fost închiriat în totalitate, cu o lună înainte de finalizare. Chiria percepută de Iulius Group, deţinut de Iulian Dascălu, este de 100.000 de euro pe lună, adică 1,2 milioane de euro pe an. Consiliul Judeţean Cluj primeşte pentru terenul concesionat 120.000 de euro pe an.

Iulius Group a anunţat încheierea unui nou contract de închiriere pentru clădirea de birouri clasa A United Business Center Tower Cluj, aflată în zona Iulius Park, în aproprierea mallului. Chiriaşul este Genpact, lider global în industria de outsourcing, care va ocupa o suprafaţă de aproximativ 3.000 mp, dispuşi pe trei etaje. Ca urmare a acestei tranzacţii, United Business Center Tower, ce oferă un spaţiu de 10.000 mp, este închiriat în totalitate şi urmează a fi dat în folosinţă în luna septembrie a acestui an. Genpact mai are 2.900 mp închiriaţi în cealaltă clădire a Iulius Group de lângă mall, în total, ocupând  5.900 mp. „Decizia de extindere a operaţiunilor în clădirea United Business Center Tower vine ca o continuare firească a unei relaţii începute încă din 2008 cu Iulius Group şi care s-a dovedit una corectă, bazată pe respect şi profesionalism”, a declarat Laura Popa, Europe Infrastructure Leader Genpact.

Iulius Grup plăteşte Consiliului Judeţean 10.000 de euro lunar

Pentru clădirea de birouri compania va încasa pentru cei 10.000 de metri pătraţi închiriaţi suma de circa 100.000 de euro, adică 1,2 milioane de euro pe a. Menţionăm că preţul pieţei pentru un metru pătrat de clădire de birouri tip A variază între 10 şi 14 euro. Iulius Group a construit imobilul pe terenul concesionat de Consiliul Judeţean, în zona unde se afla parcarea complexului comercial şi un spaţiu verde. Pentru acest teren se va plăti o redevenţă de 25% din profit, dar nu mai puţin de 10.894 de euro pe lună. Acelaşi tip de prevedere a fost inserat şi în contractul pentru concesionarea terenului pe care s-a construit Iulius Mall, 25% din profit, dar nu mai puţin de 45.000 de euro lunar. Până acum, compania a achitat doar suma minimă, motivând că nu a înregistrat profit, situaţia care e foarte posibil să se repete şi în acest caz. În plus, în redevenţa de 10.894 de euro este inclusă concesionarea terenului pentru ridicarea încă a unei clădiri de birouri, tot în zona mallului. În total, cele două imobile vor avea avea o suprafaţă construită desfăşurată de 21.000 de metri pătraţi, conform planurilor Iulius Group. De asemenea, pentru că a construit pe spaţiul verde, Iulius Group a amenajat zona din jurul lacului din Gheorgheni. 

Afacerea lui Dascălu

Contractul de concesiune pentru terenul de sub clădirea de birouri ce va fi inaugurată în toamnă (plus încă una care este în stadiu de proiect) s-a făcut pe o suprafaţă de 1,4 hectare de teren, pe o perioadă de 49 de ani, apoi Iulius Group poate folosi gratuit terenul pe durata de existenţă a clădirilor. Cu alte cuvinte, Iulius Group va plăti pentru terenul respectiv 5,8 milioane de euro în 588 de rate, fără a plăti nicio dobândă. Aceasta înseamnă 420 de euro pe metru pătrat. Aceasta în condiţiile în care, conform experţilor imobiliari consultaţi de Adevărul, în zonă terenul costă între 500 şi 1000 de euro. Diferenţa este că pentru a cumpăra un astfel de teren trebuie să pui banii jos din prima, nu să plăteşti câte 10.000 de euro pe lună timp de 49 de ani. 

Clujul, marcat pe harta europei 

Consultantul tranzacţiei este Cătalina Jigman, unul dintre cei mai experimentaţi consultanţi din România, cu o experienţă de peste 14 ani în piaţa locală şi regională, CEO al companiei de consultanţă imobiliară Heritage. „Am susţinut în ultimii ani că dezvoltarea unor clădiri de birouri la standarde internaţionale în oraşele regionale va atrage noi investiţii şi oportunităţi, iar rezultatele nu întârzie să apară. O tranzacţie de 5.900 mp de birouri de calitate şi, totodată, cea mai mare tranzacţie din provincie până în prezent este dovada că investitorii au marcat Clujul pe harta Europei”, a declarat Cătălina Jigman.

Endava şi Genpact

 United Business Center Tower se află în imediata proximitate a Iulius Mall Cluj. Clădirea de birouri clasa A are o suprafaţă de 10.000 mp şi va fi dată în folosinţă în luna septembrie a acestui an. Clădirea, ocupată în proporţie de 100%, este închiriată de Endava (aproximativ 7.000 mp) şi Genpact (aproximativ 3.000 mp) şi este în curs de certificare LEED.

Citeşte şi

FOTO VIDEO Extinderea Iulius Mall, o afacere imobiliară de 22 de milioane de euro mascată de un parc inexistent. Boc a girat businessul

FOTO VIDEO Iulius Group susţine că a inaugurat cel mai scump parc din ţară la Cluj: a costat 200 de euro metrul pătrat

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite