Ziua mondială a diabetului. Cum poate fi fentată una dintre cele mai grave boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testare gratuită a glicemiei pe 14 noiembrie la Piaţa Orizont FOTO Adevărul
Testare gratuită a glicemiei pe 14 noiembrie la Piaţa Orizont FOTO Adevărul

Ziua Mondială a Diabetului, una dintre cele mai grave boli cronice, va fi marcată pe 14 noiembrie şi Călăraşi. La eveniment sunt aşteptaţi toţi călărăşenii care doresc să adopte un stil de viaţă sănătos pentru a nu cădea pradă bolii.


Spitalul Judeţean Călăraşi, în colaborare cu Clubul Lions Călăraşi, organizează, la punctul la Piaţa Orizont, acţiunea care cu tema:,,Cu ochii pe diabet” , având sloganul: ,,Acţionează acum pentru a schimba ziua de mâine!”
Manifestarea se doreşte a fi un semnal de alarmă pentru toţi locuitorii de pe malul Borcea. Evenimentul îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei prevenţiei şi a controlului eficient al diabetului prin modificarea comportamentului alimentar. Acţiunea va avea loc pe 14 noiembrie, la Piaţa Orizont, începând cu ora 08.30, şi constă în testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicate, dar şi într-un program educaţional privind importanţa alimentaţiei sănătoase.   
 
Ce complicaţii apar

Diabetul este o boala cronică, care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanţi ai organismului, dar persistenţa unor valori crescute determina îmbătrânirea mai rapidă şi apariţia unor complicaţii precum accidentele vasculare, stop cardiac, insuficienţă renală, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicaţii pot fi prevenite dacă se mentin valorile glicemice cât mai aproape de normal şi dacă din alimentaţie sunt excluse grăsimile, dulciurile, alcoolul, fumatul şi se introduc fructe şi legume, cereale integrale.

Stiaţi că?

• Diabetul afectează circa 5% din populaţia adultă a lumii şi provoacă circa 3,2 milioane de decese anual. Se estimează ca numărul pacienţilor va creşte de la 246 milioane în prezent la circa 380 milioane în 2025, adica 7,1% din populaţia adultă va avea diabet zaharat, iar aproximativ 53 milioane de oameni trăiesc în Europa.
• În România, în fiecare an peste 50.000 de persoane sunt diagnosticate cu diabet, iar 5% dintre români au diabet zaharat confirmat.

Vă recomandăm şi:

Investigaţia esenţială în diabet

Studiu în premieră: 2 milioane de români suferă de diabet zaharat

PROIECT Alte şapte medicamente noi, pentru boli cardiovasculare şi diabet, pe lista de compensate

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite