Spanacul, cel mai puternic detoxifiant pentru intestine. Când devine periculos alimentul care distruge tumorile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legumele cu frunze verzi ne prelungesc viaţa. Primul pe lista super-alimentelor se află spanacul, bogat în nutrienţi, care conţine vitamina K (cu beneficii pentru sănătatea inimii, a sistemului osos, în prevenirea afecţiunilor oculare) şi care are efect anticancerigen.

Spanacul poate fi inclus la ori ce masă şi consumat cu ouă, peşte, amestecat în salată verde etc. Calităţile curative ale spanacului sunt cunoscute şi apreciate din cele mai vechi timpuri. Strămoşii noştri îl foloseau pentru a se trata de anumite afecţiuni, ca şi iarbă de leac, dar de asemenea ca şi hrană. Spanacul a mai fost numit şi „mătura intestinului„ pentru că este poate cel mai bun mijloc de a ne curăţa intestinele şi de a regenera sistemul digestiv.

“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci spanacul nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă, sau foarte puţin opărit”, explică pe blog-ul său dr. Cătălin Luca.

Ce conţine
 
Spanacul conţine săruri minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier, vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic, clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii.

“De asemenea, spanacul are un conţinut ridicat în minerale, şi anume potasiu şi sodiu, astfel că tensiunea arterială este reglată mult mai uşor iar fluxul sangvin intră în parametrii normali, ceea ce determină sănătatea inimii”, spun specialiştii.

Antioxidanţii din compoziţia spanacului determină, şi ei, la rândul lor, consolidarea muşchilor inimii şi tratarea unor afecţiuni cardiovasculare destul de grave. Vitamina K conţinută de spanac joacă un rol important în reţinerea calciului în oase şi prevenirea osteoporozei.

Contraindicaţii

 “În principiu, consumul de spanac nu este contraindicat total. Spanacul poate fi introdus în alimentaţia bebeluşilor încă dinainte ca aceştia să împlinească un an. Dar hiperuremicii, persoanele cu litiază urică, trebuie să consume spanac cu moderaţie”, spune dr. Luca.

Se recomandă consumul moderat de spanac în cazul persoanelor cu afecţiuni hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice şi ale intestinului, din cauza continuţului de oxalaţi de potasiu şi de calciu. De asemenea, persoanele care suferă de litiază trebuie să evite consumul excesiv deoarece conţine acid uric.

Până la 700 mg la 100 de grame de acid oxalic se găsesc în spanac, ceea ce îl face contraindicat celor care suferă de litiază deoarece contine acid uric”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie. Acidul oxalic este adesea ingerat de oameni în cantităţi foarte mici pentru că este prezent în unele alimente, în special broccoli, castraveţi, cartofi şi varză.

Iată câteva motive pentru care spanacul trebuie consumat cât mai des posibil:

Cancer: Flavonoidele sunt prezente din abundenţă în spanac. S-a dovedit că acestea încetinesc diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac şi de piele. Mai mult, spanacul oferă o protecţie importantă împotriva apariţiei cancerului agresiv de prostată.

Antioxidanţi: Vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul şi seleniul sunt prezente în spanac. Toate acestea luptă împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.

Tensiune arterială: Peptidele din spanac inhibă enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterială.

Imunitate: O cană de spanac conţine peste 337 unităţi din doza zilnică de vitamina A, care nu doar protejează, ci şi întăreşte anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intesinal.

Funcţia creierului şi a sistemului nervos: Abundenţa de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătos şi a funcţiei cerebrale, prin furnizarea unei cantităţi esenţiale a unui tip de grăsime esenţială pentru procesul producţiei tecii de mielină, care se află în jurul nervilor.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm ca în primul rând să consultaţi un medic.

Vă recomandăm şi:

Când pot deveni mortale cele mai apetisante fructe. Otrava din desertul gustos: cui sunt interzise căpşunele

Alimentul-minune pentru copiii anemici şi cardiaci. Castanele, cea mai bună sursă de vitamine, ne protejează de infarct

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite