Şocul unui analist militar care a asistat la moartea pilotului prăbuşit cu MiG-ul 21: „Am început să mă bâlbâi şi să arăt cu degetul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia petrecută sâmbătă, 7 iulie, la mitingul aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea i-a îndurerat pe colegii pilotului care a sfârşit carbonizat la manşa unui MiG 21 LanceR, prăbuşit sub ochii a mii de spectatori. La mitingul aviatic a luat parte şi Iulian Iamandi, analist militar, care a descris îngrozit ceea ce a văzut.

Pentru "Patrax", aşa cum era cunoscut locotenentul-comandor Florin Rotaru, militarii de la Borcea varsă lacrimi de durere. Mesaje emoţionante au fost postate pe paginile de socializare, în memoria tânărului în vârstă de 36 de ani. Redăm integral mesajul unui analist militar, Iulian Iamandi, despre tragedia care s-a petrecut sub ochii a mii de oameni:

Plouă. Şi Cerul îl plânge pe Patrax

Şi Cerul.

Suntem strânşi pe lângă maşini, privindu-ne. Nici unul nu plânge, dar ne privim aproape rugându-ne să înceapă primul.

Vladimir se urcă la volan şi coboară. “Iamandi, urcă-te cu mine în maşină să mergem acolo. Eu nu pot să stau şi să văd fumul ăla şi să mă gândesc că acolo moare un om. Poate s-a catapultat şi e viu. Hai să îl găsim!”

Ne privim iar. în cerc. Cineva îndrăzneşte şi repetă ce am spus fiecare înainte. “N-a catapultat. Nu s-a văzut nimic.”

Pe telefoane încă nu s-au stins noutăţile sigure cu catapultarea şi pilotul teafăr. Răspundem la sms-uri. Da, suntem bine. Nimeni din public nu a fost rănit. Avionul nu a ajuns la noi.

Încă nu ştim numele pilotului şi din când în când câte unul înjură apăsat după ce citeşte ce nume se vehiculează pe Facebook. Şi ce dublă şi ce piloţi teferi.

A fost o simplă.

Formaţie de două avioane, în cadrul exerciţiului tactic destinat recuperării unui pilot doborât.

Brusc, un MiG a luat-o la stânga faţă de direcţia de zbor şi atunci am început să mă bâlbâi şi să arăt cu degetul. S-a lăsat pe o aripă şi a luat contact cu solul, apoi au apărut flăcările şi totul parcă s-a desfăşurat cu încetinitorul.

Tot drumul spre casă am revăzut întoarcerea aia spre stânga, avionul pe o aripă, contactul şi aripa sfărâmându-se, flăcările şi apoi flăcări înalte, o dâră de foc cu explozie, fum şi după aia încă o explozie.

Camera foto era la Vladimir, care a îngheţat privind. Marius a îngheţat la camera video. Cei din jur sunt afectaţi. Îmi pun mâinile pe cap. Nu se poate. Nu e real. Nu s-a întâmplat ce am văzut.

Nu s-a văzut catapultare, paraşută. Of, poate s-o fi catapultat în lateral. Poate a scăpat, Poate scapă.

Unul dintre elicoptere se roteşte pe acolo, pe unde e fum mare şi mult. Nu aterizează. Nu a catapultat?

Tremură mâinile.

Crainicul anunţă evacuarea bazei de către public.

Suntem bine. Suntem bine fizic. Undeva, sub ochii noştri, la câţiva kilometri, avionul continuă să ardă. Arde acolo, nu aici. Suntem bine toţi cei din public.

Virajul ăla a dus avionul în partea opusă, nu spre noi. Acolo e un dâmb, poate un poligon. Acolo s-a dus avionul, cu ultimele puteri. Acolo, nu la lume.

Locotenent-comandor Florin Rotaru

Mâinile se vor opri din tremurat. Peste o vreme, nu o să mai revedem avionul strivindu-şi aripa de sol şi nici focul ăla mare nu o să ne mai apară în minte. Vom uita şi întoarcerea aia bruscă în partea opusă publicului? Nu.

Treizeci şi şase de ani. Locotenent-comandor Florin Rotaru, pilot de vânătoare.

Soţ şi tată a doi copii.

Căzut la datorie.

Iulian Iamandi

Un avion militar MiG-21 LanceR s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în timpul unui zbor demonstrativ organizat în cadrul unui miting aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea, sub privirile îngrozite a aproximativ 4.000 de spectatori. Pilotul Florin Rotaru nu a reuşit să se catapulteze, el fiind găsit decedat în scaunul avionului care a explodat la impactul violent cu solul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite