Prognoza meteo: vreme ciudată în România. Cât de cald se anunţă, când lovesc ploile şi unde va fi frig în luna mai

0
0

După câteva zile cu furtuni şi precipitaţii, vremea se îndreaptă. Meteorologii anunţă temperaturi cu mult peste normalul perioadei, astfel că în unele zone se vor înregistra şi 29 de grade.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), de săptămâna viitoare, vremea se va menţine deosebit de caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate îndeosebi spre seară şi noaptea, când în vestul, centrul şi nordul ţării şi izolat în rest vor fi averse, însoţite de descărcări electrice. 

Vremea va fi în general frumoasă, duminică, şi va deveni mult mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii aprilie. În nordul, centrul, estul ţării, precum şi la munte, cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza şi seara, dar numai izolat vor fi ploi de scurtă durată. În restul teritoriului cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19 grade pe litoral şi 28 de grade în vestul Olteniei, iar minimele între 4 şi 14 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat vor fi condiţii de ceaţă, îndeosebi în depresiunile intramontane.

Înnorările persistă

Luni, înnorările vor persista îndeosebi spre seară şi noaptea, când în vestul, centrul şi nordul ţării şi izolat în rest vor fi averse, însoţite de descărcări electrice. Vor fi condiţii de grindină, iar mai ales la munte, cantităţile de apă pot fi însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor. Maxime vor fi cuprinse, în general, între 20 şi 29 de grade, iar minimele între 6 şi 14 grade. În zonele joase, dimineaţa şi noaptea, izolat vor mai fi condiţii de ceaţă.

În următoarele zile ale săptămânii, în vest, în centru şi în nord probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată, iar temperaturile vor fi în scădere apropiindu-se de mediile multianuale. În celelalte regiuni, vremea va fi în continuare caldă, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Vreme rece în Moldova

În mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est şi vest, respectiv sub normal, local, în celelalte zone. Media multianuală valabilă pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 şi 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade, se vor consemna în Muntenia, Oltenia şi Banat.

În aceeaşi lună, precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul ţării şi local în sud şi est şi vor fi excedentare în rest. Media precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crişana (până la 85 l/mp), Banat (până la 84 l/mp) şi Oltenia (până la 83 l/mp). În acelaşi timp, în Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 16 şi 47 l/mp.

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite