Peste 4.700 de elevi din Călărași vor primi o masă caldă în noul an școlar

0
Publicat:

Un număr de 4. 702 elevi din județul Călărași vor primi o masă caldă în anul școlar 2022/2023. Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar în noul an școlar a fost aprobat prin ordin de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Masă caldă pentru copiii vulnerabili la școală FOTO Adevărul
Masă caldă pentru copiii vulnerabili la școală FOTO Adevărul

Conform senatorului PNL de Călărași, cei peste 4 000 de elevi provin din comunele: Spanțov – Școala Gimnazială nr. 2 Stancea, Borcea – Școala Gimnazială nr. 2 și Liceul Tehnologic nr. 1, Ștefan cel Mare – Școala Gimnazială Dragoș Marin, Modelu – Școala Gimnazială nr. 1, Dragalina – Liceul Tehnologic Duiliu Zamfirescu, Grădiștea – Școala profesională Constantin George Călinescu, Ciocănești – Școala Gimnazială nr. 1, Ulmu – Școala Gimnazială nr. 1 și Roseți – Școala Gimnazială Iancu Rosetti.

Produsele vor fi obținute doar în unități autorizate

Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu, au anunțat reprezentanții Guvernului.

350 de unități de învățământ din România, în programul-pilot

Elevi din peste 300 de unități de învățământ din România vor beneficia de programul național ”Masă caldă în școli”.

Ministrul Educației a anunțat, miercuri, că ”este o măsură importantă pentru accesul la educație al copiilor din zonele dezavantajate”, unde „masa caldă face diferența pentru mulți dintre părinți în a-ți trimite sau a nu-ți trimite copilul la școală”.

Sorin Cîmpeanu a explicat că a fost prezentată în primă lectură o hotărâre de Guvern „prin care se stabilesc normele de aplicare ale prograÎn fiecare județ a fost dublat numărul de școli care vor beneficiamului național ”Masă caldă în școli”.

Un proiect de OUG prin care creștem numărul de școli de la 300 la 350, după ce anul acesta am crescut de la 150 la 300 de școli. Ministerul Educației a realizat o selecție atentă pentru ca de acest program să beneficieze acele 300 de școli care au cea mai mare nevoie. Lista acestor școli face obiectul unei ordin de ministru pe care l-am semnat astăzi și care este deja public și disponibil”, a afirmat ministrul Educației.

Finanțarea este de zece ori mai mare

Totodată, ministrul Educației a reamintit că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei, este de zece ori mai mare decât anul 2016, anul în care a început programul masă caldă, cu 35 milioane finanțare.

"Vă mai reamintesc faptul că am crescut alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 de lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Anul trecut, din cele 150 de școli care au primit finanțare, doar 104 au beneficiat de programul care oferă o masă caldă elevilor.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite