Măcar pentru o zi, renunţaţi la maşină! Călărăşenii, invitaţi să se alăture "Săptămânii mobilităţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile încurajează mersul cu transportul public
Autorităţile încurajează mersul cu transportul public

Direcţia de Sănătate Publică(DSP) din Călăraşi îi îndeamnă pe oameni să se alăture campaniei “transportul urban pe calea cea bună!”, renunţând pentru o zi, dacă nu pentru o săptămână, la maşina personal în favoarea autobuzului. În perioada 16 - 22 septembrie 2012, sute de oraşe şi municipii europene vor participa la cea de-a unsprezecea  ediţie a Săptămânii Europene a Mobilităţii.

Campania urmăreşte reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor rutiere şi reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale. În 2010, un număr record de 2.221 orase, reprezentând aproximativ 227 de milioane de cetăţeni europeni, s-au înregistrat oficial în campanie.  Săptămâna are ca punct culminant ziua de 22 septembrie, desemnată oficial ca zi fără autovehicule, în care oraşele şi municipiile din întreaga Europă şi din afara acesteia, delimitează zone utilizate numai de pietoni, de ciclişti şi de transporturile în comun.

Ca cetăţean, poţi face diverse acţiuni pentru a susţine mobilitatea alternativă:

-Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului cât şi sănătăţii personale.
-Să soliciţi un program de lucru flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă.
-Să-ţi încurajezi angajatorul să stabilească un plan de călătorie pentru serviciu.
-Să alegi scoala cea mai apropiată pentru copii şi să participi la demersuri ale şcolii cum ar fi ,,autobuzul mergător” sau ,,trenuleţul cu biciclete”.
-Să-ţi familiarizezi copiii cu mijloacele de transport în comun, cu orarele şi călătoritul independent.
-Când te afli la volan vei conduce cat mai lin posibil pentru a reduce emisiile de gaze, vei respecta întotdeuna limita de viteză şi te vei asigura că maşina este în stare bună şi cauciucurile au presiunea adecvată.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite