Începe demolarea celei mai vechi pieţe de pe malul Borcei. Autorităţile vor construi un complex comercial ultramodern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul vechi al Călăraşiului se transformă într-un imens şantier. Autorităţile locale încep luni, 3 septembrie august, demolarea Pieţei Mari, iar în locul construcţiei învechite şi care stă să cadă se va ridica un complex ultramodern.

"Demolarea Pieţei Centrale din municipiul Călăraşi va demara luni, 3 septembrie. Cei 30 de comercianţi se vor muta în interiorul Halei de carne, într-un spaţiu pus la dispoziţie de Serviciul Public Pieţe Oboare, iar cei doi florari se vor muta temporar pe centrul pietonal.

Concomitent cu demolarea construcţiei vechi şi insalubre se realizează studiul de fezabilitate al viitoarei zone comerciale. Aceasta va beneficia de o parcare şi de spaţii de vânzare şi de agrement. Arhitectural, se vor îmbina soluţii moderne cu un stil tradiţional ce se pretează zonei vechi a oraşului", au anun'at reprezentanţii Primăriei.

Un adevărat pericol pentru comercianţi, dar şi pentru oamenii care vin la cumpărături, clădirea va fi demontată bucată cu bucată. În prezent, conform autorităţilor, piaţa din centrul vechi al oraşului nu respectă normele minime de igienă şi de mediu, iar materialele din care a fost construită stau să cadă. De asemenea, cele 50 de tarabe vechi din beton nu mai corespund scopului pentru care au fost create.

Înfiinţată în anul 1967, piaţa, cu o suprafaţă de 2.310 mp (hala metalică plus construcţiile aferente), se va transforma într-un loc modern de comerţ care va păstra o arhitectură tradiţional românească. 

Un nou spaţiu agroalimentar

Concomitent cu lucrările de demolare, estimate de autorităţi a avea un termen de execuţie de trei luni, se lucrează şi la finalizarea studiului de fezabilitate pentru execuţia noii pieţe. Noul spaţiu agroalimentar va cuprinde locaţii amenajate pentru comercianţii de fructe şi legume, lactate, carne, peşte, brânzeturi şi flori, zonă acoperită pentru tarabele producătorilor, sector pentru vânzătorii de păsări vii, grupuri sanitare şi birou administrativ. În timpul derulării lucrărilor de demolare şi reconstrucţie, toţi producătorii şi comercianţii vor fi mutaţi în incinta halei de carne. Executivul Primăriei a anunţat că noul complex va păstra o arhitectură tradiţional românească. 

„În prezent, Primăria Călăraşi demarează un proiect de modernizare a pieţei prin amenajarea unei parcări şi construcţia pieţei pe structură metalică, având asigurate toate condiţiile de operare. Se urmăreşte astfel edificarea unei construcţii moderne, la standarde europene, care să satisfacă prin realizarea ei nevoile locuitorilor din zonă. Prin această soluţie se va realiza implicit revitalizarea, înfrumuseţarea şi cosmetizarea zonei”, a explicat Daniel Ştefan Drăgulin, primarul oraşului. 

Concesionarea, un eşec

Deşi în repetate rânduri s-a solicitat aprobarea concesionarii Pieţei Centrale, consilierii locali nu au ajuns la un consens. În ultimii ani, proiectul de hotărâre a fost respins de trei ori.

Directorul Serviciului Pieţe şi Oboare, Vasile Manea,  a susţinut în repetate rânduri că suprafaţa de 2.310 mp ar trebui concesionată, prin licitaţie publică deschisă, întrucât unitatea agroalimentară nu a mai fost reabilitată, iar viaţa puţinilor comercianţi care îşi desfăşoară activitatea în acel loc este în pericol.

Pericol major pentru oameni

“Hala metalică este învechită, prevăzută cu un acoperiş din plăci de azbociment foarte uzate. Poate să cadă în capul oamenilor oricând!De asemenea, instalaţia electrică şi sistemul de încălzire sunt inadecvate”.  În permanenţă exista pericolul de electrocutare! Ca să nu mai vorbesc de şobolani!… .. De la mijlocul anilor ’80 nu s-a mai investit nimic acolo” spunea Vasile Manea. În 2016, 264.000 lei au fost repartizaţi pentru demararea lucrărilor de reabilitare.Mai mult decât atât, unitatea nu deţine nici autorizaţie de funcţionare pentru că nu îndeplineşte nicio condiţie în acest sens. După elaborarea PUZ-ului urmează demolarea propriu-zisă”, a explicat Vasile Manea. În 2010, Serviciul Pieţe şi Oboare Călăraşi cerea concesionarea pieţei pe o perioadă de 49 de ani şi, estima obţinerea unor venituri lunare de 10.000 de lei, preţul minim de pornire al licitaţiei pentru suprafaţa pornind de la 1 euro\mp.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite