Gălbenelele, un leac puternic pentru infecţii. Planta vindecă arsurile solare şi muşcăturile de insecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gălebenele, un leac natural pentru numeroase afecţiuni FOTO Fotolia
Gălebenele, un leac natural pentru numeroase afecţiuni FOTO Fotolia

Bogate în ulei volatil, carotinoide, flavonoizi, polizaharide, acizi aromatici, mucilagii, răşină, vitamina C, dar şi saponine, glicozide şi steroli, gălbenelele (calendula officinalis, denumirea ştiinţifică) sunt plante tămăduitoare.

Conţinutul acestora au un puternic efect antiinflamator atunci când iau contact cu pielea. Datorită gustului aromat, ceaiul de gălbenele poate fi consumat şi din pură plăcere. “Cele mai importante beneficii ale plantei sunt legate, indiscutabil, de acţiunea antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană şi antifungică, dând putere organismuluisă lupte contra. Gălbenelele au o întreagă istorie ca plante medicinale, fiind utilizate încă din antichitate sub formă de ceai care avea rolul de a elimina stresul şi insomnia. Tot în acea perioadă gălbenelele erau folosite în bucătărie, pentru îngrijirea pielii şi erau totodată un simbol al frumuseţii.

La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecţiunile sistemului digestiv şi aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipaţie, colite. Pentru a trata arsurile stomacale, de exemplu, putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriţă la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut)”, explică dr. Daniela Stan. La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile şi diverse răni. Crema de gălbenele este ideală mai ales pentru tenul uscat. Aceasta se poate aplica şi în sezonul rece, mai ales pentru protejarea buzelor pe care le va înmuia şi hidrata intens. Coşurile, acneea, alte boli ale pielii pot fi tratate cu crema de gălbenele deoarece aceasta are rol antiseptic, cicatrizant şi antibacterian.

Ajută la eliminarea toxinelor

"Uleiul de gălbenele este utilizat pentru tratarea acneei, a eczemelor, a psoriazisului, a pielii crăpate, a iritaţiilor de orice fel. Este de un real ajutor şi în vindecarea unor ciuperci, a herpesului, a muşcăturilor de insecte, iar în cazul veninului de păianjen are efect tămăduitor. De asemenea reprezintă o alternativă  naturală pentru tratarea venelor varicoase şi a ulcerelor venoase. În perioadele în care consumi alimente care conţin grăsimi nesănătoase sau pentru curăţarea organismului de toxine, este ideal ceaiul de gălbenele. Acesta are o acţiune detoxifiantă asupra ficatului, a colonului, intestinelor şi a vezicii biliare”, spune specialistul.

Gălbenelele sunt plante anuale ce înfloresc din luna mai pana în luna septembrie. Florile se recoltează fără codite când sunt complet dezvoltate. Recoltarea plantelor se face 4-5 zile la rând, după ce se ridică roua şi până seara. Se pun la uscat în straturi subţiri, la umbră şi pot fi păstrate timp de un anratează gastrita şi ulcerul. Beneficiile plantei medicinale care înfloreşte din mai şi până în septembrie nu se opresc aici. Persoanele care suferă de gastrită şi ulcer gastric pot trata aceste afecţiuni, consumând câte un litru de infuzie combinată de gălbenele, vreme de două luni.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând vă recomandăm să vă adresaţi unui medic şi să nu vă trataţi singuri.


Vă recomandăm şi:

Plante medicinale care pot fi crescute în casă. Care este cea mai potrivită pentru apartament şi cum trebuie îngrijită

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite