Elevii de la Colegiul Economic, în competiţia de proiecte şcolare "Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii, învăţaţi cum să folosească eficient internetul FOTO Prof. Mădălina Anghel
Copiii, învăţaţi cum să folosească eficient internetul FOTO Prof. Mădălina Anghel

În perioada 20 februarie-12 aprilie, Colegiul Economic din Călăraşi participă la concursul naţional Ora de Net „Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!”. Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste şase ore online, dacă sunt într-o zi de şcoală.

Procentul acestora creşte la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanţă, o arată datele studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvaţi Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net.

Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoţionale şi a performanţelor sociale şi şcolare.

Astfel, copiii care se încadrează în categoriile menţionate mai sus spun că:

• sunt semnificativ mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viaţa lor din prezent;

• consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens şi sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor;

• afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni şi sunt mai  nemulţumiţi de deciziile luate.

calarasi liceu

Prezenţa sporită în mediul online atrage în mod direct şi expunerea la riscuri:

• 54% dintre copii afirmând că au fost deranjaţi sau supăraţi de către alte persoane pe Internet;

• 61% dintre respondenţi spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete şi elevi de liceu.

Motivaţiile pentru care copiii aleg sî înveţe online

În acelaşi timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii  pentru a învaţa lucruri noi, a-şi consolida cunoştinţele şi a-şi dezvolta abilităţile. Întrebaţi ce anume le place să înveţe folosind Internetul, majoritatea copiilor menţionează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbeşte la şcoală şi care au o aplicabilitate în viaţa reală. Caracterul interactiv al informaţiei, posibilitatea de a folosi suport video sau audio şi faptul că este facil reprezintă principalele motivaţii pentru care copiii aleg să înveţe online.

calarasi liceu

Plecând de la aceste rezultate, Organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat competiţia de proiecte şcolare „Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!”,  adresată elevilor din învăţământul preuniversitar, coordonaţi de un cadru didactic. Iniţiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net şi se încadrează în mişcarea globală propusă de INSAFE –reţeaua internaţională a Centrelor Naţionale „Better Internet for Kids”. 

calarasi liceu

Partenerii acestei iniţiative educaţionale sunt: Ministerul Educaţiei Naţionale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Acţiune de informare

În vederea participării la concursul menţionat, Colegiul Economic Călăraşi  a organizat evenimentul de susţinere şi informare a unei acţiuni publice, care a avut loc în 10 aprilie, ora 18.00, în sala amfiteatrului din corpul B al Colegiului Economic Călăraşi, din strada Griviţa, nr. 88 şi a reunit 61 de reprezentanţi ai părinţilor şi cadrelor didactice.

calarasi liceu

În cadrul întâlnirii, participanţii au vizionat resursele video şi informaţionale oferite de coordonatorii naţionali ai proiectului, au fost dezbătute cele mai importante aspecte privind dependenţa de Internet şi rolul adulţilor în educarea copiilor pentru o folosire echilibrată a tehnologiei. Acest eveniment a fost organizat de colectivul  clasei a IX-a A, coordonat de Mădălina Anghel şi Monica Dedu, cadre didactice ale acestei unităţi şcolare.

calarasi liceu
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite