Debitul maxim al Dunării, sub valorile multianuale în mai şi iunie. Când sunt prognozate creşteri

0
0

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa sub mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie, în timp ce în iulie va fi uşor peste valoarea medie prognozată de hidrologi, relevă analiza pe trei luni realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile lunare în mai, iunie şi iulie.

Astfel, în lunile mai şi iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici, respectiv sub 30%, pe râurile din bazinele hidrografice: Siret (cu excepţia Bistriţei şi Buzăului), Prut mijlociu şi inferior, Vedea, Olt inferior şi pe râurile din Dobrogea.

În luna iulie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Bârlad, Vedea, Olt inferior, Prut mijlociu şi inferior, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

"În cursul lunilor mai, iunie şi iulie sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ", avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mult mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna iunie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 6.000 mc/s, sub valoarea medie multianuală a perioadei, de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s. Pe de altă parte, pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.500 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite