Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, construit într-o fostă cazarmă

0
0
Centrul va fi construit pe terenul unei foste unităţi militare FOTO Adevărul
Centrul va fi construit pe terenul unei foste unităţi militare FOTO Adevărul

Un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din Călăraşi va fi construit la Călăraşi, având în vedere că în judeţ sunt identificaţi un număr de aproximativ 237 de minori cu tulburare de spectru autist  şi 49 cu sindrom Down. În prezent, funcţionează un singur compartiment unde se oferă consiliere pentru 60 de persoane.

Consiliul Judeţean Călăraşi, Fundaţia SERA România şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au semnat acordul de asociere pentru realizarea Centrului de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Călăraşi. Acestea va fi construit în incinta fostei unităţi militare de pe strada Independenţei, iar investiţia se ridică la 350.000 de euro, 15% din această sumă fiind suportată de Consiliul Judeţean.

Prin acest acord, Fundaţia SERA se obligă să suporte cheltuielile generate de construcţia sediului, Centrul de recuperare pentru copilul cu dizabilităţi Călăraşi, precum şi dotările acestuia, în proporţie de 85 %.

Construirea centrului, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Judeţean, are drept scop sprijinirea minorilor diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist şi sindrom Down, dar şi oferirea de asistenţă şi suport pentru familie/reprezentant legal pentru dobândirea unor calităţi de coterapeut în procesul de recuperare al minorilor.

237 de minori suferă de tulburare de spectru autist

La nivelul judeţului Călăraşi sunt identificaţi un număr de aproximativ 237 minori cu tulburare de spectru autist, din care în municipiul Călăraşi un număr de aproximativ 70 şi 49 minori cu Sindrom Down, 10 minori fiind din municipiul Călăraşi.  Toţi aceştia se află în evidenţă Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi ca beneficiari ai unui certificat de încadrare în grad de handicap.

“Funcţionarea unui centru de zi, în cadrul căruia să se acorde servicii de recuperare (Terapie ABA, educaţională, psihologică, logopedie, kinetoterapie) pentru minorii cu  aceste afecţiuni se justifică prin înregistrarea unui număr în creştere a afecţiunilor menţionate şi o slabă acoperire a acestor servicii/terapii. În prezent, în municipiul Călăraşi funcţionează în cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever, un compartiment destinat consilierii şi asistenţei persoanelor cu tulburare de spectru autist, care oferă servicii de recuperare (terapie educaţională, psihologică, logopedie, kinetoterapie) pentru un număr de 26 beneficiari /30 locuri şi Centru de Recuperare de Zi, unde se oferă servicii de recuperare similare pentru minorii cu handicap – 35 beneficiari/50 locuri”, au explicat reprezentanţii Consiliului.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite